萬x 黑店

早兩日去咗高登一樓"萬x數碼"   買咗部Teclast P20HD 平板.
呢間嘢之前都喺佢嗰度買過部魔方 i play 10, ok 的.    點知今次畀部壞嘢我!!

盒嘢攞到出嚟,  就要我畀錢開單先,  才check機.  我見幾百蚊嘢 ($980)就算數啦.  費事同佢嘈.   開箱check機時,   電力93%, 我都覺得怪怪哋.  同埋部機已經貼咗mon貼, 表面有少少花痕, (心稔, 塊貼叫做保護,  運送期間作保護貼,  反走都會搣走面頭嗰層, 算!)  
(後來發現貼喺角落頭, number 2嗰張貼紙,(用以撕走面頭嗰浸保護膠)  係貼落去!!  個mon貼根本只有一層,  冇得再搣走面頭嗰層!  即係話,  呢部機曾經有人用過,   佢只係貼返張number 2 貼紙落去扮新mon貼)

開箱之後發現冇咗個火牛,  問佢點解? (原裝火牛係2.5A) 佢話火牛唔啱香港規格, 兩腳,  所以抽起咗.  仲話而家買平板電腦都唔包火牛㗎 ! (Update :打過去台電香港代理問過,  佢哋話出行貨,  都唔會包火牛,   因為隻原裝火牛係兩腳, 不合香港規格)

到試部電話打唔打得出嘅時候,  問佢有冇電話卡.  佢竟然話冇!!  我話你哋賣電話冇張阿公電話卡畀啲客試㗎咩?  佢死都話冇......結果我要自己拆張電話卡出嚟試!

好啦, 精彩嘢嚟啦. 返到屋企, 裝好曬啲嘢, 開始試機,   開住個youtube任得佢播片運行...發現電力耗損好似比平常快, 一路開咗大約兩個鐘頭.....電力得返19%...就突然自動熄機!!   呢個情況好常見,   就係因為個電池已經打柴!!  之後插線入去充電,   發覺係0%!!    呢個情況更加引証到 個電池已經打柴!!  於是再測試,  叉滿佢,  又再嚟過,  今次又係大約去到15%就自動熄機!! 到第二日拎返公司再試第三次,  情況都係一樣一到低電量 就自動熄機!

第二日拿拿聲落去叫佢換貨, 換貨期間佢都喺度又話部機正常又話乜......  我話部機行到15% 就自動熄機, 試過三次都係正常呀??  我就堅持個電池已經打柴!! 部機係有問題.   見佢打咗幾個電話之後,    就話換畀我.  仲話今次換貨係最後一次,  再有壞就要維修, 不能再換.

返到屋企, 再試部新機,  今次就正常得多啦,   開盡個mon 100%光度播片,  99%→5%, 大約行到4.4小時  (聲稱6000 mAh, 當佢虛標)

大家想去嗰度買電話電腦平板,  記得小心!

收藏留名。

買咗部Teclast P20HD 平板...
FT907 發表於 2021-9-15 11:25 AM

大陸二、三線品牌喺我眼中已經fail
買返嚟冇問題已經可以偷笑了

好奇一問,點解唔系京東買嘅,折返港幣約820
https://item.m.jd.com/product/69387210822.html

願意換貨, 呢間鋪誠意可加, 好明顯問題在於Teclast  

貪平買山寨野

想慳錢 係細鋪買都算,仲要買埋d 3 4線牌子
冇爆炸都算係咁

我未用過台電不作評論
先錢後貨我一定唔買.
我睇係未必係二手可能係陳列品...間舖頭都幾陰濕
網購風險大畀貨運掟爛....仲麻煩呀
本地購買梗係貪佢有保用啦
畀多兩三嚿買m40 4G跑分2x萬 多一倍
仲有T40 5G 本地未有行貨   6nm處理器

好奇一問,點解唔系京東買嘅,折返港幣約820
hehan17 發表於 2021-9-15 12:45

返嚟仲要搞一輪, 裝google play,  費事煩啦.
因為我買畀人用,  費事等,  落嚟香港要時間, 一陣落到黎, 有咩事又麻煩

大陸二、三線品牌喺我眼中已經fail
買返嚟冇問題已經可以偷笑了 ...
JIMillim 發表於 2021-9-15 12:43

如果個用途,  只係長期開住youtube播片,  (個用家可能睇都唔會睇,  只係聽啲聲)
你覺得有冇需要買一個三星或蘋果 i pad 呢?