[配件] 小米mix2s 換電, 點知整壞底板接頭

淘咗粒「品性唔好」嘅代用電, 插上去試機係着到, 一抆番出嚟諗住擺番靚仔上螺絲, 點知個插頭將底板接頭連根拔起, 斷咗兩隻
原來代用電個插頭設計係用原廠倒米係唔用架
而家準備再淘個插座、熱風槍, 去自己整老母板
待續......

佢焊果陣鏡頭無貼膠紙吧。。。
jholeass 發表於 2021-12-9 07:40

可能我自己整果陣整壞

拆左兩個鐘終於得,用大吸盤要兩個人又吹風筒又扯
我都係換品勝電, 叉滿待機4個鐘仲有98%
可以玩多兩年

via HKEPC Reader for Android

大哥請問你點拆個背蓋
我吹晒風筒都吸吾到一條罅仔

via HKEPC Reader for Android
peterbaby 發表於 2021-12-8 16:44

用刀片  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

佢焊果陣鏡頭無貼膠紙吧。。。
收到貨之後, 又輪到主鏡頭矇咗 頂 唔整喇
bcys 發表於 2021-12-9 05:34

百零蚊可以解決嘅事,家下變複雜鳥...  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
g4compu 發表於 2021-12-8 20:09

人品唔好 越搞越衰

呢單嘢.  變無底深潭
FT907 發表於 2021-12-8 17:10

收到貨之後, 又輪到主鏡頭矇咗 唔整喇

i know that feel bro

上次換電,整爛左個屏幕排線課左5舊水
nameless.ken 發表於 2021-11-14 19:48

最低級既錯誤 新手既常犯既錯

mix2s依家買都好平,唔值得修,樓主計錯數...  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
g4compu 發表於 2021-11-16 09:52

呢單嘢.  變無底深潭