唔買二手機的理由 (暫時揾到8個唔買理由,1個買的理由)

有師兄提到,舊電是關鍵,二手機舊電一般都已經玩殘,就算未殘,都唔玩得好耐
除了舊電的問題,還有......
1. 表面不易看到的内傷
2. os/security patch無得更新
3. 最新版的app不能用
4. 唔知上手咩人用過
5. 唔知部機的來源
6. 無原廠保用
7. 無退貨保証

用唔用2手,最視乎買2手慳到嘅錢係咪銅鑼咁大啫

防水機最怕上手掉過落屎塔

二手機一啲都唔平. 平機要等要搶. 你要好熟個市場, 等好心人放, 平時比你睇到放出黎99.99都係膠價黎. 件貨只要比人覺得有二三佰賺已經成班收機佬要.

班二手佬日日走去更新自己件貨, 當新帖放出黎, 然後又做假成交等你以為件貨哩個價有人要.
比價錢千萬唔好單攞price .com 去比, 好多價都唔啱. 見好人貼price 個價老點人.

咪係囉,咁難揾都揾到1個理由....
拿,唔好唔會我鐘意二手機佬啦
NEO111 發表於 2021-11-18 23:04

放心二手機佬見到個帖都要運路走,唔買二手嘢好平常唔使說服自己買。

原來你開帖真正目的係說服自己買二手嘢,真係苦心。
hweaiidi 發表於 2021-11-18 22:54

咪係囉,咁難揾都揾到1個理由....
拿,唔好誤會我唔鐘意二手機佬啦

apple舊電腦最近拍賣值幾百萬,你嘅比喻好叻叻
我終於揾到買二手機的第一個理由 ...
NEO111 發表於 2021-11-18 22:31

原來你開帖真正目的係說服自己買二手嘢,真係苦心。

新車落地係值7成,而家日本8,90年代舊款飛仔車(JDM)除時仲值錢過當年新車價。 ...
hweaiidi 發表於 2021-11-18 22:25

apple舊電腦最近拍賣值幾百萬,你嘅比喻好叻叻
我終於揾到買二手機的第一個理由

你啱,叻叻
NEO111 發表於 2021-11-18 22:19

新車落地係值7成,而家日本8,90年代舊款飛仔車(JDM)除時仲值錢過當年新車價。

幾百又點會係千零二千蚊嘅價值超過一半。
hweaiidi 發表於 2021-11-18 22:17

你啱,叻叻