[操作疑難] 請教 紅米5 Plus/poco f1 vowifi

各位師兄師姐

我上司的手提電話是poco f1 , 他需要用vowifi

已經在設定,開啟vowifi.  但不知何故始終唔work

部機的版本好似是miui 12.xxx.
關機重開好多次都是一樣
嘗試過同一張s i m卡,放在其他小米手機沒有問題
我是否做錯了什麼。希望教一教我

昨天發生一件很特別的事

如平時的一樣,回到公司,改用飛行模式,然後開著wifi,使用whatsapp同其他人聯絡。到了十一點幾,我的紅米5 Plus 突然響起,竟然是普通電話響,不是whatsapp。但係信號沒有寫vo wifi。

所以即時問上司借他的f1,竟然可以在飛行模式的情況下,用wi-fi call打電話給我。當然也是沒有wi-fi這個字呀。不過很可惜,有時就沒有問題,當要用的時候竟然又要叫我取消飛行模式才能打電話。但是又有時,網絡問題。我另外一部紅米note 9,長期沒有問題。我上司的f1就同我差唔多

以下是我的紅米5 plus的截圖

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 27# mdws2002

同平時沒有分別的, 除了有wi-fi call的字樣

請問有師兄係用小米機打出VoWifi Call時,個界面係會點樣嘅呢?
mdws2002 發表於 2021-11-23 23:46

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

請問有師兄係用小米機打出VoWifi Call時,個界面係會點樣嘅呢?

當你處身一個地方,   收唔到電話網絡,    但又有wi-fi提供.
例如公司地牢裏面,     有wi-fi calling ...
FT907 發表於 2021-11-22 14:48

我就是這個情況

vowifi 有咩用? 用得出分別?
uwantwant 發表於 2021-11-22 14:26

當你處身一個地方,   收唔到電話網絡,    但又有wi-fi提供.
例如公司地牢裏面,     有wi-fi calling  (Vowifi) 就有用啦

vowifi 有咩用? 用得出分別?

Redmi 5 Plus (Hong Kong)

回覆 3# blkbd5

問過其他同事好似3hk唔得