[測試] 經過Samsung香港原廠維修嘅S20 FE後蓋識得自動解體?14# update

14# update 發現後蓋及機身膠條上面均有白色膠水痕跡,懷疑係 Samsung 旺角維修中心嘅師傅更換膠條後,發現膠條黏力唔夠,直接喺膠條上面再加膠水固定?

———————

大概 2022 年 6 月嗰時喺豐澤荃灣特賣場買咗部 S20 FE,
然後 check 過部機有啲問題,拎咗去 Samsung 旺角嘅維修中心整,
整完發現佢哋仲幫我換埋邊框同後蓋。

之後有一段時間都係冇用過佢,直至舊年 8 月,我部 Xperia 5 II 個 mon 突然出現一條粉紅線喺中間,
頂硬上用多一排,又試過手頭上唔同手機,最後選擇用 S20 FE 代替佢成為主力機之一,用到依家都差唔多大半年,

平時都覺得個後蓋好似有啲唔貼實邊框,不過一直都唔為意,
直到今日多手,用手指撩下個後蓋,先發現原來個後蓋真係冇貼實個邊框,
一隻手指,唔使用力都可以打開後蓋,後蓋四周嘅膠水似乎冇乜黏力,
部機咁嘅樣,就肯定唔防水,真係慶幸用到依家都未跌過落水,否則早就存檔死清光了。

有片:
https://youtu.be/pPTyPvbsx3s

不過依家都冇乜行貨旗艦手機係有 microSD 卡槽,中階機有 MicroSD 卡槽但係效能同 S20 FE 差唔多,而且普遍冇無線充電,又買唔落手。

洗唔洗拍片, 仲帶曬手套

咁既舊機, 有/無整過, 出現問題甩底, 有乜特別?

整過嘅機一向都唔會預有防水功能

via HKEPC Reader for Android

我個時部罪大 xz1 拎上行整完都係咁,過三幾個月後個 mon 開始脫離,又係個獅虎偷雞唔換新的屏幕總成雙面膠紙

講明係塵裂品...
用到仲想點

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F)

可能整好果刻都仲有癡力既
不過手工差, 落唔足膠咪甩

整過嘅機一向都唔會預有防水功能  

via HKEPC Reader for Android
天宮葉月 發表於 2024-5-12 07:42

X2

可能整好果刻都仲有癡力既
不過手工差, 落唔足膠咪甩
jacktsui 發表於 2024-5-12 10:36

差唔多兩年前的維修機,拆過的後蓋膠紙老化很正常

整過嘅機如果要有放水功能,要換埋機殼先得

btw S20FE 我買咗兩部二手,完全無塵裂機呢啲問題

我個時部罪大 xz1 拎上行整完都係咁,過三幾個月後個 mon 開始脫離,又係個獅虎偷雞唔換新的屏幕總成雙面膠 ...
Miipp 發表於 2024-5-12 00:58

整過嘅機如果要有放水功能,要換埋機殼先得

btw S20FE 我買咗兩部二手,完全無塵裂機呢啲問題 ...
slt 發表於 2024-5-12 03:39

嗰次原廠維修之後,部機換咗新後蓋同邊框,膠水/膠紙/膠邊應該都有換過,所以應該唔係冇換新膠紙嘅問題。
    打開後蓋嘅時候,見到後蓋四周啲膠會拉絲,睇落似係用膠水固定,可能係啲膠水黏力唔夠?