一DD 人啦, 有人覺得屋企部 32 吋電視好太大
yoyo348 發表於 2011-10-9 17:40

咁又係,我有個fd屋企個廳唔細,但仲用緊個21吋舊式電視,
有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用.......
其實呢個冇セ問題,個人喜好,冇セ嘢好講,
之但係過咗個幾月後特然換咗部37吋,有朋友問佢既然夠用,又換嚟做乜呢?
個fd就答到哦哦,左顧右盼咁,雖然我呢個fd說話係有點特別,但到最後冇一個人明佢噏乜春...

其實3.7"好過3.5"
KEN@EPC 發表於 2011-10-8 10:38 PM

4"又好過3.7,4.2又好過4"

I don't think so.  3.5" is the best for one hand operating...
ili 發表於 2011-10-8 14:47

Spot on!!
http://dcurt.is/2011/10/03/3-point-5-inches/

就係各人有各人喜好, 我唔多明佢地有咩好嘈,
不過apple咁做就係可能顧及呢班人, 因為呢班人反而先會比錢買apple野

喺屋企 screen size 幾大都得, 因為你唔會拎佢出街

回復 43# qrweafsd

iphone唔出大過3.5吋MON好正常,
因為個操作模式同android有啲唔同,例如常用返回係設在左上角,所以當你單手操作又要用"返回"(左上角)時,隻手指公要橫跨3.5吋去按,所以如果iphone出到4吋,即代表你要
但android phone唔同,因為佢個返回在左下角OR右下角,容易禁好多
我咁講係想指出MON大左唔代表單手操作O既體驗會差左,大家單手操作時多數打下電話,SEND下MESSAGE,WHATSAPP等等,

有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用....... ...
barryli 發表於 2011-10-9 21:34

我依家嫌屋企部 50" TV 都唔夠大, 但要拎出街既手機就另一回事

Spot on!!
qrweafsd 發表於 2011-10-9 22:34

呢個可能係一個好好嘅問題..........
但相反,如個問題由消費者提出,又可否由設計者去解决?

再試想想,有冇人諗過為何手機一定要單手操作?雙手又問題何在
更何况GS II雖大,又一定需要雙手操作?........
莫非冇人試過雙手用ip4 ??play game時通常都用單手?獨臂刀王乎?

apple下代手機莫非都keep住3.5......?但如出4或更大,又會何解呢......
出年年中相信好快就知喇!

4S一出,唔駛多講,我必定支持

嘩...4吋太大???
嘩...4吋太大???
嚟緊嘅i phone 5或6嘅4吋mon睇怕你都唔駛用喇,一定唔啱你

仲有,我都冇話你係死實實嗰D人,你亦冇需要企出嚟話你唔係死實實嘅人,無需咁緊張..........

鬼唔知大唔一定好咩,想佢出大多小小衹係個人要求姐,事實好多i fans都樂意見到
你個人喜歡單手操作咪單手操作lor,但冇需要咗阻住個科技發展,.....
咁大間公司如由閣下揸旗出嚟出去都係3.5........喬布斯一定會開心到彈番起身
呵呵............嗱,吹水姐,勿怪

你個人要求大少少唔係問題, 不過其他人鍾意唔駛咁多亦唔係過份下嘛.

畫面大就係科技發展? 我就覺得只係花招啫. 你出3.5, 我出3.7, 你出3.7, 我出4.0, 係要大你少少咁, 不過一D都唔實際. IPAD 夠大啦, 拎黎做電話你又會唔會用?  SAMSUNG 果D夠晒大畫面啦, 又如何? 事實上就係一樣咁多人用細畫面既 IPHONE 呀.

有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用....... ...
barryli 發表於 2011-10-9 21:34

証明你個 frd 係手機玩家 ! 不停咁換先找到存在價值嘛 ~~~ 好多人係咁 ! 唔係好奇怪啫