『音質』請問用iphone 5s 配原廠耳筒是否已足夠?

聽無損格式

原廠apple earpods是否已足夠?
iphone 5s 極限可以發揮幾多錢以下既耳機?

如果iphone 5s配$3xxx耳筒例如se535,ie80,wt4是否大材少用?
或者聽落同原廠earpods無分別?

AIE + 3截膠(DIY改成2截)
CP值最高!

你買三千幾既耳筒絕對會好過原廠earpods,你會feel到同earpod 爭好遠
但係三千幾既耳筒用落iphone度並唔會呈現到佢地最好既音質

如果你想係iphone 聽到最好既聲 CP又高既 買$1500-2000依D價位就ok
我用UE/SH/B&W/ 原先想買JH 不過用開個個壞左 E+都係用earpod
$3000幾個D要+礦先聽得出 同埋最好都係屋企用 用超大個D會令聲D 講緊過頭個D

CP值最高!
黑面人 發表於 2014-1-19 00:52

我都用緊,用左三年

btw: 鐘意重BASS 唔好揀

CP值最高!
黑面人 發表於 2014-1-19 00:52

係邊款3節膠?同埋邊度有買?

小弟都係AIE,但換了Comply棉好容易黃禁禁
想試下換其他

不過AIE條線本身都好易黃

我想要低音打得勁,高分析力,請問earphone 有冇好介紹?

我見依家好多earphone 都係入耳式,請問仲有冇d earphone 唔係入耳式?

jbl 的喇叭低音打得勁,高分析力,唔知earphone 係咪咁?

係邊款3節膠?同埋邊度有買?

小弟都係AIE,但換了Comply棉好容易黃禁禁
想試下換其他

不過AI ...
ayacalip 發表於 2014-1-19 14:07

http://space.uwants.com/html/52/939252-326815.html
起旺角德發(青年人看舖果間), 同星際城市都見過!

個窿唔好開咁大, 之前果對, 用半年度, 粒耳膠就成日滑出來!

用iphone 5s+ lossless 的話我覺得唔使太貴。3k以上果d通常要加amp。我自己用緊Bose QC20i, 因為有noise canceling,地鐵用都唔使開太大聲,對耳仔舒服d。之前用過B&W C5同klipsch S4i,都係balance型,bass唔勁。

買D中級左右已經好好,否則推唔起就曬咗