政府真係下下都中槍
從來都係蘋果唔開放作Apple pay以外既功能

八達通公司從來都來者不拒,多個支援 ...
a39g99 發表於 2016-3-26 11:42

鬧慣左,哈。。。。

八達通正一垃圾公司
同香港政府打龍通獨市生意,
甘多年 NFC 從來冇理過 iphone,
只整比 Android, 擺明 ...
red_devil 發表於 2016-3-25 17:04

政府真係下下都中槍
從來都係蘋果唔開放作Apple pay以外既功能

八達通公司從來都來者不拒,多個支援八達通付款平台有咩壞處?
咁都可以吹到官商勾結

假如蘋果肯開放,咁NFC就可以多左好多用途,門鎖之類...網上付款、淘寶又得
次次MCL網上買飛都迫往用信用卡,要係屋企先可以拎部S4當八達通機...
蘋果當初笑人地NFC要對拍先可以傳資料,點知隔年自己都用上NFC(當初仲笑人)
當初講到睇唔起NFC呢種近距離傳輸技術,點知NFC係技術主流又跟往用,最後為左面子就正係比用Apple pay,以外既功能都唔比用

(果粉實彈出來話:你識條鐵咩,亂開放個NFC功能咁咪唔安全囉...)

CHING我想問NFC姐係咪可以CHECK八達通餘額???
W32W 發表於 2016-3-25 14:24

不行,apple個nfc基本上只為apple pay而設,除非佢開放啦~

IOS 既 NFC 封閉 只可用於  apple pay.....其他一律免問  八達通你認為可以嗎 ...
cyberx131 發表於 2016-3-25 14:48

八達通正一垃圾公司
同香港政府打龍通獨市生意,
甘多年 NFC 從來冇理過 iphone,
只整比 Android, 擺明食硬市場,懶得理。。。。

W32W 發表於 2016-3-25 14:24

IOS 既 NFC 封閉 只可用於  apple pay.....其他一律免問  八達通你認為可以嗎

nfc係用黎apple pay咋....你唸多左...
charcsc2000 發表於 2016-3-18 11:55

apple 自己食唔好
做咩要比HK 食一浸?

炒唔起

「漏」出?係「流」出囉
呢加d編輯真係...
戀人未滿 發表於 2016-3-18 02:47

冇寫"吾 / 系"已經好叻叻豬