用緊i8 plus ,如果轉XR ,影相會唔會差左?

雙鏡頭變左單鏡頭, 仲要無左光學

唔太同意呢個講法,如光源充足下zoom時雙鏡有光學放大一定係好過數碼放大。

但在低光下,由於2X Lens 的 ...
charles2047 發表於 2018-9-25 22:07

都係架,不過暗的環境影相其實畫質都唔見得好。
今次號稱廣角鏡sensor 大左,可能繼續弱光都強行開1x 變焦都唔出奇

tele lens X 的光圈比8P大, 而且佢係有OIS...唔需要跳去用1x lens.
charles2047 發表於 2018-9-25 22:09

師兄有X/Xs? 有冇試過低光遮住tele鏡頭,再開2x睇下?

smart hdr得新機有,明顯係硬件升級下話
如果係軟件,舊機升12一樣有
XABI 發表於 2018-9-25 22:17

可能唔向下開放。否則 XS / R 小樣賣點

或者A12 處理能力勁 d. 後制軟件都得。但效果冇硬件反援咁好

via HKEPC Reader for Android

後制光圈調校的功能,其實去年用Focus 軟件已經做到
不少Android機都有類似功能

Smart HDR,其實似乎係軟 ...
hkocx 發表於 2018-9-25 21:04

smart hdr得新機有,明顯係硬件升級下話
如果係軟件,舊機升12一樣有

我就係想知到X年代重係咪咁雞肋低光都要用假2x
hayatok 發表於 2018-9-25 21:05

tele lens X 的光圈比8P大, 而且佢係有OIS...唔需要跳去用1x lens.

雖然長焦鏡質素稍差,但明顯畫質好過DIGITAL ZOOM
hkocx 發表於 2018-9-25 21:04

唔太同意呢個講法,如光源充足下zoom時雙鏡有光學放大一定係好過數碼放大。

但在低光下,由於2X Lens 的 Sensor size, 光圈,OIS都比1X Lens 差,強行用2X lens拍就即係狂推ISO.
兩者差距會好明顯,黑位更係雜訊嚴重。

因單單係光圈f1.8同f2.8有1.3級曝光,OIS估有兩級防震就2級曝光,1x lens用iso 100拍 2x lens就要上千。
細sensor破千iso同大sensor 100 ISO比高下立見,呢個情況下2x digital zoom質素下降唔會差得佢2x lens。

回覆  hayatok

網上亦有人做實驗為保照片質素,長焦快門速度最低只係1/50s, 如果環鏡太暗係會轉去1x Lens 以 2x digital zoom拍攝。
charles2047 發表於 2018-9-25 19:17

我就係想知到X年代重係咪咁雞肋低光都要用假2x

除左 冇得 zoom 之外。
應該好左

Xs 同 xs max 個 新 hdr 勁過 x.
Xr 如果有埋。咁就very good

Xr 都 ...
bobopig 發表於 2018-9-24 08:52

後制光圈調校的功能,其實去年用Focus 軟件已經做到
不少Android機都有類似功能

Smart HDR,其實似乎係軟件功能多於硬體,想吸引舊客升級XS/XR

1X/2X ZOOM的問題,用3RD PARTY APP 就可以強制用長焦鏡
雖然長焦鏡質素稍差,但明顯畫質好過DIGITAL ZOOM

其實佢個副鏡主要應該係玩人像MODE用!