據說 OLED 如果要同 IPS 比 Sharpness, OLED 像素最壞情況下要打 66 折 (3分之2)

OLED 就算標 1920 ...
hihihi123hk 發表於 2019-1-14 01:50

我邊隻字話同 1080p pentile OLED 比呀? 咁樣偷換概念當個個傻的嗎? 唔好咁低手啦

入門千零蚊 1080p 手機都係 IPS 呀. 高階的旗艦機的 OLED 是 2k 來.

我邊隻字話同 1080p pentile OLED 比呀? 咁樣偷換概念當個個傻的嗎? 唔好咁低手啦
    ...
Miipp 發表於 2019-1-14 12:15

2k與1080p分別好大?

2k與1080p分別好大?
kimkim 發表於 2019-1-14 14:59

ching 有興趣可以去刨文.

呢度討論緊 XR 828p (有幾陽春)

好創意, 咁自我安慰的藉口都幫水果搵到

我只係不正常用家, 單純只覺得幾千蚊 (其實唔多) 買部連 1 ...
Miipp 發表於 2019-1-14 12:08 PM

事實黎. 咁都唔知就真係幫你唔到
http://iosres.com/

好創意, 咁自我安慰的藉口都幫水果搵到

我只係不正常用家, 單純只覺得幾千蚊 (其實唔多) 買部連 1 ...
Miipp 發表於 2019-1-14 12:08

做blink test既話,你真係分到?

事實黎. 咁都唔知就真係幫你唔到
戀人未滿 發表於 2019-1-14 15:50

ching 心裡良好咪 go 囉, 使乜幫我

其實點會係幫我?
勸敗一部幾千蚊但 1080p 都唔無的入門機

都係個包, 催眠到自己去幫水果派息咪去馬, 唔使理旁人眼光

做blink test既話,你真係分到?
redcarcar 發表於 2019-1-14 16:03

分到點?

正所謂不學無術, 幫埋果粉們搵埋文章餵埋口邊食又點話. 咁懶幾隻字都唔睇就幫大家唔到

https://kknews.cc/zh-hk/digital/kbe68v.html

回覆 27# Miipp
蘋果Retina已過時

我知呀, 但唔係今日既事, 當佢出401PPI既IP6P, 就已經自打嘴巴啦,
況且, 部機大左, 睇既距離應該係遠左, 咁PPI理應下降添啦

對於目前5.1寸的三星S7,其採用2K的AMOLED,PPI576,還是能看出些許像素點,而同樣PPI的LCD屏,基本上看不出像素點,所以人眼所能區分的解像度的極限應該就是600PPI。

佢得出600PPI既推論方式都幾搞笑,
佢拎視錐細胞黎講, 我覺都過得去

apple公開晒每部機嘅spec(除咗ram), apple store放晒咁多部機係度俾你慢慢試, 你接受咪買XR, 接受唔到咪買XS或者MAX, 轉會android又得, 無人逼你買, 唔知點解講咗2-3個月嘅問題仲係度插

你話佢條邊粗, 對比XS/MAX, 係, 個mon解像度低, 係, 但你會唔會成日拍埋2部機? 如果唔將佢同其他機比較, 以獨立一部電話計, 你接唔接受到? 你去apple store玩兩下就知道, 接受咪買, 唔接受咪唔買, 就係咁簡單.

利申: 上星期五幫我媽trade in 6+ ==> XR, "我自己" 可以接受.

回覆 29# bdmoon
漏左電池, 都係冇公布