好創意, 咁自我安慰的藉口都幫水果搵到

我只係不正常用家, 單純只覺得幾千蚊 (其實唔多) 買部連 1 ...
Miipp 發表於 2019-1-14 12:08

呢個係APPLE一直出APPS設計時的標準
因為要開發者改解像度,難到登天

如果咁細個MON高解像度個個都分到, 點解仲咁多人買得1080P的MON同NOTEBOOK
按道理佢地的觀看距離計返比例比326PPI的細膩度仲低1/3

SONY 又做乜唔賣4K IPS螢幕手機,
新機點解返去AMOLED 2880 x 1440 同1080 x 2160

解像度如果係同一色彩亮度同對比度,
仲有耗電量一樣當然係越高越好,
但仲要考慮埋應用程式支援同技術水平

IPHONE 原生設計解像度依家係375X***, 然後開發者只要將X2 X3 X4 的圖,佢就會自動適配

呢個係APPLE一直出APPS設計時的標準
因為要開發者改解像度,難到登天

如果咁細個MON高解像度個個都分到,  ...
s84292 發表於 2019-1-18 12:59

7+ 及 8+ 就係 1080p 的, 如果話水果新機做唔到返 1080p 因為乜乜物物理由的話, 我只聯想到斯德哥爾摩症候群

7+ 及 8+ 就係 1080p 的, 如果話水果新機做唔到返 1080p 因為乜乜物物理由的話, 我只聯想到斯德哥爾摩症 ...
Miipp 發表於 2019-1-18 16:53

朋友, 比例唔同

16:9 APPLE的PT是414 x 736,實際上IPHONE 6/7 PLUS原生px係1242 x 2208,
但係最後APPLE用左1080X1920的面板.,再進行縮放
(有訪談講過呢個問題,當時6 PLUS的時候, APPLE找不到一間廠商願意 開發1242X2208解像度IPS面板)
反而依家XR X2係1:1點對點 ,開發apps 只要用返x2的圖示就自動適配,仲少左一個縮放的轉換損耗

訂做一塊非標準PT解像度LCD肯定貴過佢自己買現成,
佢買塊2160X1080 強行渲染都得架,不過性能差左,效果又唔見好左
再加開一個新解像度, 會比開發者吊多APPLE一次,

多一個X 解像度佢地都覺得好煩(好多手遊加兩條邊就算適配)
再上就要1242px x 2688px,呢個解像度就會打到旗艦同成本大增
而且因為開口率低,亮度好難提高上去, 而且畢竟是入門iphone (雖然賣6千,笑)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

朋友, 比例唔同

16:9 APPLE的PT是414 x 736,實際上IPHONE 6/7 PLUS原生px係1242 x 2208,
但係最後APPLE ...
s84292 發表於 2019-1-18 17:45

安桌有大把 16:9,18.5:9 等等各種比例,萬能水果可以開創到 M 額先河異形 display area, 反倒比例改變應付唔到?

溫提,ipad pro 10.5 ->11 先剛剛改完比例,朋友

安桌有大把 16:9,18.5:9 等等各種比例,萬能水果可以開創到 M 額先河異形 display area, 反倒比例改變應 ...
Miipp 發表於 2019-1-18 20:03

係呀,所以安卓D APPS咪個個做到想死囉
唔信你裝幾個手遊.前10有6個唔支援非16:9全螢幕,全部加邊

然後個個拎住個2.5K 4K屏,原生1080P 720P解像度渲染上去(有D廠開左強制全螢幕,不過圖示會變形咁解)
(尤其係SONY 4K 屏,得影片4K,行APPS 90%通通1080P)
但係D 遊戲apps同影片得720P或者1080P,
如果放大到24吋一定吊佢濛   證明咁細個MON D 人根本分唔到

IPHONE X/XR/XS 個比例都仲有唔少APPS只係單純加兩條邊就算數,
一年幾啦...連APPLE都沒辦法逼佢地
依家呢個都未搞掂,,仲加多個解像度比例?
APPLE只要唔改開發解像度,只要開發者加多張X2 X3 圖
(APPLE,ADOBE 大部份分工具都有自動生X2 X3的功能)
佢偵測到你係XS MAX就拎X3, XR就拎X2 就可以完美點對點
(當然遊戲仍然好多都係1080 720P渲染上去)

當然佢學ANDROID 咁用返9-PATCH方式, 自動拉伸都得,
不過觸控位置可能有漂移同唔係點對點囉

IPAD PRO 11加多左一個解像度比例,
冇錯呀~所以一大堆APPS到依家都仲係黑邊囉
不如你同我講下, IPAD 同IPAD PRO 轉左幾多次解像度比例?

當然APPLE最好出返部X3 的XR後繼機,
但如果係LCD機現時真係無乜邊塊2.5K合格,
一係暗一係對比度差
(當然,APPLE會叫你買XS同XS MAX ,但係佢地同所有AMOLED手機一樣,冇不閃屏)

一係暗一係對比度差 <---同意, 因而宜家未 2.5k 已經係咁

我自己去出部 XR 都要開第 2 部再推到盡先叫白 d 同接近我自己部 i7 +
如果我開埋自動有時直頭變左尿黃 ~_~

都唔知係個 panel 技術真係差 定 apple 買左平 panel

一係暗一係對比度差
最強幻象 發表於 2019-1-19 12:41

用得 828p 就知 xr cost down 得幾盡,唔將成本渣窄到盡,派息比股東的錢何來?
水果員工出 trip 座商務的錢何來? 酒店住 St. Rxxxxxx 的錢何來?

一雞都比唔起,發夢想有好料?
只比得起幾千蚊,重想有乜要求?

最可悲係樓上幫水果解話的人

我 android IOS 都有用,

android 果邊都係一樣, d 大牌子 所謂 旗艦 先叫用料好少少
d 中檔既全部 cut cost 貴賣

apple 2018 新機 至平 既 xr 都貴過某 d 牌旗艦 , 不過我係買 support.
IOS 閒閒地都有 3 年更新起碼, x (起黎) 打所有 android 廠
google 親生仔都冇咁長

年年換機都係留俾其他有錢人

買咗xr嘅師兄們覺唔覺個mon最低個位黃黃地暗暗地, 好似同上面兩截色咁?

何解唔介意 mon 細但機重機厚低 ppi?
Miipp 發表於 2019-1-10 21:55

之前有考慮過X,想了幾日,因為X的MON確實好看

但最後選擇XR原因是CPU好D,有eSIM,硬件將來應該可以比X用多最少1年吧。。。。