升級咗二手 8Plus 感受

由 6s Plus 升上去

升級係純粹因為 6s Plus 64GB 唔夠位,上咗 iOS 12 速度尚可接受;(所有圖片已上 Google Photos 刪哂 Local, 淨番 iCloud Shared Stream 10k+ 張,都係淨番幾 GB

本身一心諗住等 iPhone 9 Plus/iPhone 8s Plus,點知搞咗部 XR 出黎 ,掙扎咗好耐,係 Apple Shop 試咗幾次,都係接受唔到厚咗咁多同埋個 Mon 降咗級(粗邊反而冇乜野);XS Max 就太貴了同埋又係同 8Plus 差唔多重

喺肥花二手入咗部仲有 Apple care 嘅 8Plus 256GB($5000),速度明顯快咗好多,爽!尤其是用自己寫嗰個 HKEPC IR 快咗好多 ,而 8Plus 電量 90% 好似比起換咗電嘅 100% 6s Plus 長氣,但真係明顯感覺到「聚手」咗好多

然後一闊三大,買咗個無線叉電,放低就叉電係開心嘅

因為阿哥一早用緊 8Plus,見佢用原裝 Apple 皮套(有金層鍵),但啲皮摸上去已經唔係 6s Plus 嗰款,同埋用埋啲金屬鍵搞到又重咗。

玻璃背一跌好大機會爆,於是平平地買咗啲薄透明硬殻用住先;

上網睇咗好多套,好多都厚到癲,薄嘅得硅膠、硬殻;不過硅膠太黐塵,硬殻成日有啲指紋、油係面,所以都係偏好皮套多啲

自己用咁多年,跌機一般都係被人撞到,通常少於兩米高度左右,其實真係唔洗咁厚 真心寧願佢輕啲

想問下大家有冇薄皮套介紹番 ,原裝太重啲顏色又冇哂貨咁制

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)

多謝分享,我仲用緊6.希望可以頂多陣

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)

5S嘅原廠皮套啲質感比冝家嗰啲好得多。
現時仲用緊6s Plus,
Xs /Xs Max 定價太高,睇吓Tim Cook 今年肯唔肯面對現實

Xs /Xs Max 定價太高,睇吓Tim Cook 今年肯唔 ...
rhino 發表於 2019-2-4 13:17

原來師兄都有呢個感覺

Xs /Xs Max 定價太高,睇吓Tim Cook 今年肯唔 ...

我鐘意max, 但真係太貴, 如果apple可以保持住5-6k 價位, 真係買斷市. 我覺得tim上場後, 個定價策略好有問題.

xr厚好多咩?
只係一塊玻璃貼嘅厚度都咁在意?

回覆 6# kimkim

都做過下功課嘅

XR 8.3mm
XS Max 7.7mm
8 Plus 7.5mm
6s Plus 7.3 mm

同 6s Plus 比都差成 1mm,百分比上有成 13%。

當時現場拎上手第一個感覺係「好似帶咗套咁厚」(本身 6s Plus 只用皮套,冇用任何貼),幻想唔到再帶套會點

一般皮套都係 1.5mm 厚左右  

一般非超薄玻璃貼大約係 0.3mm - 0.4mm

最唔鍾意M額同冇左個電量%

原裝皮套整體手感係比以前「膠」左,唔關型號事。我以前都係6s plus,初出時跟原裝皮套一齊買,用左3年好dirty,上年年中買返個一模一樣6s plus原裝套,感覺已經唔同左。

然後我由6s plus升上Xs Max,感覺除了快左,最大感覺反而係haptics engine改良左好多,以前6s 只感覺機內某個位置零件觸發到部機震一震,感覺唔太均衡。Xs Max 震果下不論反應/力度/均衡度都真實好多。

再講返皮套,現用緊原裝leather folio 果種皮革手感,先冇果種「膠」感覺

原裝皮套整體手感係比以前「膠」左,唔關型號事。我以前都係6s plus,初出時跟原裝皮套一齊買,用左3年好 ...
Arisa 發表於 2019-2-5 11:30

即係新皮套已經用咗第二啲料

岩岩上網訂咗 mujjo,冇金屬鍵   ,全皮觸感

https://www.mujjo.com/full-leather-case-for-iphone-8-plus-tan

希望啲皮好揸手