其實Face ID 真係幾唔方便

用左Iphone x 咁耐, Face ID 真係真心唔好用, Iphone 7/8 仲方便, 希望新機出番指紋,或者兩種解鎖方法都得

1. Face ID 解鎖完仲要撥一下先得, 以前指紋一解就得都唔洗咁煩。
2. 長期帶口罩既係解唔到鎖, 例如冰天雪地, 我唔會為左解鎖成日除罩架, 或者醫生護士長期帶口罩既人。
3. 放部電話係枱面, 都係解鎖困難, 除非張電話45度角咁放, 我塊面又要配合個電話。
4.

其實我都用左apple 好幾年, 不過face id 令我多左輸入密碼, 唔多方便咁
只想知其他人有沒有同感

1. 唔向上推一下,咁個lock screen就廢左
2. 你係醫生護士? 又或者住係冰天雪地既地方?

回覆 2# 戀人未滿

1. 可能你無過Iphone 7/8 我唔怪你,如果你係用過指紋解鎖嘅機, 就會明白指紋解鎖比較方便,冇咁多限制
2.係唔係醫生護士有咩問題, 我就算唔係醫生護士, 但都會病, 咁咪須要帶口罩囉, 好簡單既道理, 咁都唔明, 其實好多工作都須要帶口罩, 我只係舉個例子, 我剛剛就係去咗北海道因為帶住口罩就解鎖唔到囉,

我意思係face id 唔user friendly , 好多東南亞地方例如韓國日本會落雪, 咁樣點解鎖呢

1. 唔向上推一下,咁個lock screen就廢左
2. 你係醫生護士? 又或者住係冰天雪地既地方? ...
戀人未滿 發表於 2019-2-28 17:10

以前啲指紋機都係一撳即用,lock screen係咪廢咗?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

如果有屏下指紋就好啦

以前啲指紋機都係一撳即用,lock screen係咪廢咗?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1) ...
yanchoki 發表於 2019-2-28 19:48

以前用手機只須要一個動作, 就係一撳就可以用
但FACE ID 既機要兩個動作, 首先要面部解鎖, 然後再要撥一野, 其實都幾多餘

點解我部機唔使撥一野,

好老實講,其實我最希望個FaceID 係:辨識完臉部之後直接入sleep前的畫面,而唔需要再用手drag上去。而家要做多一步要用手drag多下,真心覺得多餘

老實講,就好似Note 8/9虹膜辨識咁,係unlock後直接入埋sleep前的畫面,呢D先係一步到位,方便快捷

(利申:用左iPhone都係好多年,XS Max 好好用,唯獨是FaceID呢點實在做得唔夠好...)

你又知唔知有部份大汗既人, 一到夏天, 狂出手汗, touch ID就GG
冰天雪地我一定會戴手套多過口罩, 手套點樣touch ID?
你戴口罩拎醫生護士做例子, 我戴手套拎廚師/裝修工人做例子

我係7上X, 夠唔夠料講野?

第1個論點又係奇怪:
touch ID 拎起撳一下解鎖;
face    ID 拎起撥一下解鎖
兩者都係一set動作, 又唔明煩係邊
[edited by moderator]
利申返先, 非盲撐果粉, L豬 3叔都有用過,
純想撐面部解鎖呢樣野姐