無知一問 Apple 原廠 lightning 線

小弟想請教一下,原廠既 type A > lightning 線,咁耐以嚟有無分新舊版本?
是否全部都能夠 support 5V 2A?
謝謝

小弟想請教一下,原廠既 type A > lightning 線,咁耐以嚟有無分新舊版本?
是否全部都能夠 support 5V 2A? ...
botsang 發表於 2019-4-11 21:28

如果係原廠,條條都一樣

但我建議買差唔多價錢的副廠,原廠線真係好快爛

我反而覺得有分唔同版本.
手上有2條原廠 1m 綫試過用嚟接 iPad 同 Macbook Pro, 認唔到.
之後換另一條其他廠出嘅綫 (1.5m ~ 2.m) 完全冇問題.
另外將2條原廠 1m 綫接火牛去充iPad 又冇事喎 !
好奇怪

如果係原廠,條條都一樣

但我建議買差唔多價錢的副廠,原廠線真係好快爛 ...
s84292 發表於 2019-4-12 08:47

唔同意
原廠線雖然易爛,但爛到批皮仲用到,如果用線保護套會更耐用
但副廠線質素好參差,就算有MFI都唔一定耐用

唔同意
原廠線雖然易爛,但爛到批皮仲用到,如果用線保護套會更耐用
但副廠線質素好參差,就算有MFI都唔一 ...
stern123 發表於 2019-4-12 20:21

副廠線認品牌,  apple 上面賣果d就係了
一分錢有時候未必一分貨,但係想十幾蚊有原廠質素當然係質素冇保證
真係怕就睇測試,但我自己買過6條, 由60-180蚊的副廠,每一條都同原廠一樣的充電速度
最快果條usbc- to iphone,我先買左69蚊, 用左一年半仲乜都冇事

唔買咩騎尼野(磁吸果d,除非好足料,唔係都好難確定), apple線真係條條幾乎一樣
usb-c 充電線就真係可以相差好遠, 12w到100w不等

http://wolflsi.pixnet.net/blog/p ... 1%E6%9B%B4%E6%96%B0
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

是否全部都能夠 support 5V 2A? ...
botsang 發表於 2019-4-11 21:28

有分, 個頭 Material / Connector 唔同咗 . 但係分別不大.  Apple 新舊唔理佢乜嘢版本都可以行到 12W. ( 原則上 Third Party 上面嗰啲都係 )

我只用有品牌 rmb 1x 內的副廠線, 效果同原裝一樣

萬年不變

純個人感覺,以前iphone 5時代跟嘅lightning線好似幼身啲

純個人感覺,以前iphone 5時代跟嘅lightning線好似幼身啲
karsocrates 發表於 2019-4-14 14:02

iPhone5數據線直徑2.6mm,到6 plus已經改為直徑3.0mm
Apple原裝數據線有很多不同的代工廠家,做工各有細微不同,在數據線距離USB插頭20mm處有一串12位鐳射系列號。
第1-3位為廠家代碼:中國產的有F0P,F0Q,F0V,F4F,F5M,FSC,C4M,FC9等,泰國產的為DLC,越南產的為FGJ, GJM

FOV-淮安富士康, FC9-立訊精密, FGJ-越南富士康..............

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊