iphone 呢幾年qc 高左? 定係apple store 賣返新機?

以前iPhone 5 和iPhone 5s 起SMC 出,機身有好少的花,但都可以接受

去到iPhone 6 時,起apple store 總供開左12 部,d 機唔係機身有花,mon 有死點就係個殼鬆,最後放棄, , 等iPhone 6s  ,而iPhone 6s 都要開成6部先okay

去到iPhone 7 時,起smc 出淨機,開第一部已經okay ,機身無花,今日起smc 出iPhone 11 pro max ,第一部就okay ,機身無花

其實係呢幾年iPhone 的qc 高左? 定係apple store 賣返新機?

低左, 如有人退機則入廠返pack, apple store再賣~

少人買機。二次銷售少左

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

6s 個時,都要開第3部先 ok ( 有花)

到 ipad 2018 更加差,連開兩部都有死點。 第3部先 ok.

QC 好差.

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

低左, 如有人退機則入廠返pack, apple store再賣~
holyswordman 發表於 2019-9-28 00:54

果D應該係變service unit,如果唔係天才吧邊有咁多「翻新機」俾你地換。

Ipad 2017 第一部己經有紅色痕係個mon , 好彩係apple store 買可即換全新。

以前iPhone 5 和iPhone 5s 起SMC 出,機身有好少的花,但都可以接受

去到iPhone 6 時,起apple store 總供 ...
ronan 發表於 2019-9-28 00:15

好似都係差唔多,真係睇運氣

最近我買部 Mini 5 兩邊角位有花,11 Pro Max 鏡頭條銀圈少花

好似都係差唔多,真係睇運氣  

最近我買部 Mini 5 兩邊角位有花,11 Pro Max 鏡頭條銀圈少花 :sh ...
trendhk 發表於 2019-9-29 01:23

咁都過到QC?

會唔會係退貨重pack再賣過?

其實6/6S 的機身花似係生產時所做成的花,而唔係人為,因為如果人為整花,同一個位會有幾個花行,同埋花得唔會好深,但以6/6s 的情況計,起同一個位,只係得一條花,同埋好深,似係比工具做成

所以我覺得有分A 貨和B 貨,較高級的貨就比台賣,而較差的貨就起apple store 賣,如果個客人check 唔到機身有defect 就算,如果check 到有defect ,就比佢換過部新

咁都過到QC?  

會唔會係退貨重pack再賣過?
cap 發表於 2019-9-29 09:24

Apple QC 有時都唔係咁嚴,始終都係大陸廠。

我買左咁多 Apple 野真係 50 / 50 機會會有花,只係睇下明唔明顯,唔明顯多數都算數,之前 Macbook 12" 我都換左兩次先有部正常