其實iphone 係預最多用幾W叉電?

我想問下、有關Iphone叉電問題
11係配5W、pro係配18W

以前聽過用大W叉電話係對個電唔好
其實個設計係點?
我用緊11

有冇人回覆下?Thx..

via HKEPC Reader for Android

幾年前開始已經支援快差
我用非原裝快差 無線快充 差住玩 差過夜
所有傷電行為都有做
一年壞5-7%左右

無記錯. iphone 由8系開始支援PD 30W快差. 但本身就只跟5W播蘇. 而你要用PD 快差要有一條支援 PD 的 MFI USBC-Lihghting 線同一個PD 3.0 charger/powerbank. 但好多實際測試. iphone 食到20 ~ 25W左右. 上唔到30W極限.

無記錯. iphone 由8系開始支援PD 30W快差. 但本身就只跟5W播蘇. 而你要用PD 快差要有一條支援 PD 的 MFI US ...
MirageKnight 發表於 2019-10-5 01:53 AM

IPHONE從沒有一代食到30W,你可以拎IPAD牛差電,但唔等如佢食得起

11應該最快都係18w
即使你隻牛快過18

11應該最快都係18w
即使你隻牛快過18
mop 發表於 2019-10-5 15:48

iphone 11系支援apple自家特定 14.5V 2A 29Wcharger的. 可以食到25 26W. 而其它市面30W charge 就食到20 ~ 22W. 29W charger本身apple都停產咗. 因為用14.5V 來差發熱得嚴重. 唔建議用. 用普通30W都食都22W左右了.

http://www.chongdiantou.com/wp/archives/38751.html

我想問下、有關Iphone叉電問題
11係配5W、pro係配18W

以前聽過用大W叉電 ...
trident2006 發表於 2019-10-4 13:34

官方的話
有快充的, 18w 9v/2A
沒快充的, 12w 5V/2.4A

我平時係官方用MACBOOK PRO 個87W充
不過APPLE個限制都係得返23W左右

多謝更正
以我知啲PD充有唔同V數
如果隻牛無同V數就上唔到,如果iphone 可以食14.5都要隻牛有呢個V先得

多謝更正
以我知啲PD充有唔同V數
如果隻牛無同V數就上唔到,如果iphone 可以食14.5都要隻牛有呢個V先得 ...
mop 發表於 2019-10-6 07:50

iphone 8,x xs 11 食倒15v
ipad pro 15v 2 a
iphone 好似15v 1點幾A
有d 牛會行9v ,唔知點解