大家有冇用保護鏡頭蓋貼/膜?

As topic thx

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

As topic thx  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
李璨琛 發表於 2019-10-6 21:59

鏡頭貼會影響成像,如果你會哂相的話,一定唔好用

iPhone 的鏡頭用藍寶石,都幾硬淨,唔係咁易花

我iPhone 5/5s/6s/7 去到依家iPhone 11 pro max ,鏡頭都無花過

相返以前用過sony t2 ultra ,部機用左三個月,鏡頭就花左

同埋最好用一d 較厚的套,令到部電話平放時,鏡頭同枱面係唔會有任何接觸

鏡頭貼會影響成像,如果你會哂相的話,一定唔好用

iPhone 的鏡頭用藍寶石,都幾硬淨,唔係咁易花

我iPh ...
ronan 發表於 2019-10-7 21:18

哦~THX CHING, 因為我見而家出面有D係成個正方蓋, 我想遮埋個鏡頭"圓邊框; 同埋個正方周邊, 因用緊
UAG Plasma Series iPhone 11 Pro Max Case<<想搵番個FIT位既鏡頭蓋用^^"
其實我都怕用左會影響左拍攝質素...

哦~THX CHING, 因為我見而家出面有D係成個正方蓋, 我想遮埋個鏡頭"圓邊框; 同埋個正方周邊, 因用緊
...
李璨琛 發表於 2019-10-7 21:30

我買左呢隻貼去保護機背鏡頭位置,因為面積大,整花的機會較大,但就唔會貼鏡頭保護貼

其實iPhone 真好硬淨,我部機起smc 出,當時smc 個sales 就咁把我部iPhone 11 放起一 d 硬物上面,而唔係好似broadway 和Wilson 咁放起pad 上面,好在部機最後無花

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

部機最厚就係個鏡頭位. 再貼就再厚多D.

我買左呢隻貼去保護機背鏡頭位置,因為面積大,整花的機會較大,但就唔會貼鏡頭保護貼

其實iPhone 真好 ...
ronan 發表於 2019-10-8 21:43

幾好喎師兄,岩岩搵到隻台灣熱賣,叫imos既鏡頭保護蓋,三粒獨立鏡頭蓋,加低層貼,聲稱用藍寶石世界第二硬材質,一盒裝賣200左右,官網有齊粵港澳代理,貌似好堅 搵過youtube都有片介紹,有個介紹3c youtube頻道既youtuber都特登去左門市裝貼,又有埋影片分析貼前貼後分別,睇落拍攝質素又冇落差,真係好似幾吸引!

部機最厚就係個鏡頭位. 再貼就再厚多D.
freefdhk 發表於 2019-10-8 21:48

冇計了 我已經用上uag防摔殻,厚就厚左少少,但唔係完全厚,個設計有紋路,主要係四個角同鏡頭框凸出較多,最緊要穩陣,我比較粗心,所以輕手掉部機去任何擺位都放心唔使就住就住,最主要哩部機日後遇左放二手,所以,都係錫住下好d

小米9都話係藍保石鏡頭,暫時冇花

via HKEPC Reader for Android

我有貼,貼左易清潔1塊過