大陸微信支付,有些爭拗

https://wxn.qq.com/cmsid/20200530A0H5MV00

https://www.sohu.com/a/399309240_199417

有效減少兒童天價買幣

所以有可能IPHONE不能用WX,支付宝付款?
可能八逹通增值, FPS也有影响?

問題在於, 我不是經IPHONE繳費, 也不是在苹果的商店購物, 苹果也要收費?

所以有可能IPHONE不能用WX,支付宝付款?
可能八逹通增值, FPS也有影响?

問題在於, 我不是經IPHONE繳費, 也 ...
jerrychan0610 發表於 2020-6-14 12:48

佢係涉及in-app purchase 野事
講簡單d,原本係in-app function要比錢,係要經蘋果個邊比,但卻容許微訊支付黎買呢堆in-app function,而in-app purchase係蘋果其中一個收入來源
其他的可想而知了

佢係涉及in-app purchase 野事
講簡單d,原本係in-app function要比錢,係要經蘋果個邊比,但卻容許微訊支 ...
sunhikari 發表於 2020-6-14 14:51

IPHONE 八仔手機支付算唔算? 用銀行APP手機支付算唔算? 有好多喎.

用人家系统要收錢很正常! 從iPhone 一代都現在,所有. apps 去都要從 apps store 下载, 收入未源之一!

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

IPHONE 八仔手機支付算唔算? 用銀行APP手機支付算唔算? 有好多喎.
jerrychan0610 發表於 2020-6-14 15:05

唔關事
最簡單例子:遊戲課金
基本上所有遊戲課金,都要經APPLE戶口比錢
但假如遊戲課金唔經APPLE戶口比錢,有乜問題?
1.APPLE唔可以從中收錢
2.有乜問題(例如子女過度課金要求退款)變左好難查

而家微訊個問題,就好似上面例子咁,佢要開一D例如課程等功能,要收錢,但就唔經APPLE戶口比錢,用微訊支付比,再對比使用人數,如果咁樣基本上蘋果係蝕好多錢

唔關事
最簡單例子:遊戲課金
基本上所有遊戲課金,都要經APPLE戶口比錢
但假如遊戲課金唔經APPLE戶口比錢, ...
sunhikari 發表於 2020-6-15 10:42

但wechat可以話係一個支付錢包,  用呢個錢包支付仲算唔算in apps?

如果遊戏有ios版,有an版, 又可以用email login, 我用左an手機比錢買game 的工具, 咁點計?

但wechat可以話係一個支付錢包,  用呢個錢包支付仲算唔算in apps?

如果遊戏有ios版,有an版, 又可以用emai ...
jerrychan0610 發表於 2020-6-15 11:07

唔算,佢係指用支付錢包黎買IN-APP野出問題
如果照你例子,用AN機黎買工具,然後係IOS到玩,如果SERVER共通的,理論上無問題,日版AGA就係可以咁玩,但好少人咁做法
但有D野要留意:
1.基本上手遊係跟主機,即使用同一個電郵,唔會比你同一時間開
2.部份手遊係跟手機ID,即使轉移,令到變成IOS可以轉AN機,IOS機未必比你可以登入返,而且份更寫明,所有轉移的,免費資源可轉換,但課金的資源會直接沒收