今日開始西瓜卡之外又多張卡玩......

可惜暫時未有機會用

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# stephenlau

可以介紹詳細啲嗎?同用 suica 有咩優劣?

回覆 2# TimCook

https://www.pasmo.co.jp/mp/app/en/

簡單d講同西瓜卡一樣但西瓜卡通行範圍以JR為核心,呢隻就以私鐵為主,兩隻加埋就互補不足,尤其好多鄉下d嘅巴士鐵路好多係衹接受PASMO

用PASMO係東京唔係問題,之前第一次去東京第一次出卡都係出PASMO
但PASMO之前論廣泛性真係唔算太高,去北海道你唔係用suica基本上係換硬卡
而家就唔知了

回覆 3# stephenlau

你咁講,睇嚟去關西用佢會比較好啲。咁點樣登記?係咪要用佢個Apps ?係咪好似 suica 咁,加咗卡之後,可以del咗個 apps 都用倒?如果我唔轉地區做日本得唔得?係咪太新我上網搵唔到中文教學。

回覆 5# TimCook

用Apple wallet同app都登記到,用app就唔駛轉地區同埋可以淨開卡唔top up,加卡流程同西瓜卡無分別,今日先出我諗過多一兩日網上就有中文教學,暫時係試到佢同西瓜卡唔可以同時設定做特快交通卡。

回覆 6# stephenlau

咁我等有教學再試,不過,我搵過 pasmo vs suica 嘅資料,好多都認為冇必要兩張都有,suica 幾乎己經通行無阻,除非好冷門嘅私鉄。日本語教學有,睇住先啦 本日開始!iPhoneにWatchに「Apple PayのPASMO(パスモ)」始動!設定と注意点などまとめ

根本係JR東日本+Sony將Suica framework賣比其他IC card operators

回覆 8# rickywk

So?

回覆  stephenlau

你咁講,睇嚟去關西用佢會比較好啲。咁點樣登記?係咪要用佢個Apps ?係咪好似 su ...
TimCook 發表於 2020-10-6 16:44

關西私鐵自己有張PiTaPa

BTW, PASMO個app ui同suica果個差唔多一樣