[測試] iPhone 12 Pro 對比 Canon EOS M6無反相機 (拍片影相測試)

小弟一直用開 Canon EOS M6無反機拍片影相
今次入手iPhone 12 Pro
主要想試下用手機代替相機去旅行拍片可以輕鬆D
加上iP12又可以拍到 Dolby Vision HDR
所以我對今次iPhone相機性能抱住好大期望

唔講咁多, 首發日三號風球
見個天陰陰, 啱晒用嚟試下相機鏡頭實力
今次, 兩部機都會用上AUTO MODE
影相時, 會熄咗HDR
CANON機會揀返近似既焦距鏡頭

先嚟試 超廣角

iP12色彩同細節都好明顥, 留意個天同石頭
變型都唔算勁

廣角鏡, 即係最常用的主鏡頭

發覺iP12 影出嚟張張都好SHARP
明明冇開HDR, 但暗位都推得好高
應該係Apple既Deep Fusion調整

呢個功能係好, 但就少咗現場感

好似呢張電單車相咁, 我鐘意Canon多D

遠攝鏡

兩者分別不大唔算好大

睇埋,人像模式

除咗顏色之外, 肉眼睇,
其實係分唔到iP12係用咗軟件計算去做淺景深

順便講下 iP12 HDR相
開咗HDR時, 光位會推低咗, 會見到光位細節
不過張相就會有少少格格不入

至於夜間拍攝
係手持情況之下, 兩者都唔覺有手震

iP12相片色彩豐滿

不過, 自已覺得有時暗暗地先好睇
當然你可以係iPhone上自已再推暗佢

仲有, 用iP12晚上拍片時
會見到有嚴重的躍光 (flare) 情況

會唔會有iP12專用鏡頭遮光罩?!

再試埋夜景 同 夜間人像

嗯... 手機嚟講, 算OK囉

另外仲有 拍片測試, 收音測試, 拍片防手震測試, 晚間Timelapse
可以係下面睇到 : -

總結 :
iPhone 12 Pro影相同拍片我都好滿意
但係某D情況下, 色彩同光暗設定都過份誇張
欠缺咗真實環境的還原力
可以用味精相片去形容
我自已就好鐘意 Dolby Vision
後制調色方便咗好多

完~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢幾年去旅行我主要都係用手機影相, 相機好少攞出嚟影

我反而越來越唔鐘意新iphone 影出嚟既相
好唔自然

via HKEPC Reader for Android

好 Post !
我之前用 富士 X10 麗確 GR II 呢類嘅輕便機,都有帶埋去旅行,但攞出嚟影嘅次數,係 iPhone 居多,原因當然係輕鬆方便,而且用電話影相冇咁有攻擊性,冇咁多厭惡嘅表情。的確,好似樓主所講,相機影出個 feel 有時係電話俾唔倒,不過我去旅行要嘅係 “成功率“ 同埋 “清楚”,iPhone 就滿足倒我,幾年前,相機經已賣晒了。

iPhone 算唔算手機影相最頂尖, 定都係Android 領先?

11pro既耀光傳承落去

iPhone 算唔算手機影相最頂尖, 定都係Android 領先?
kof2002 發表於 2020-10-28 21:51

華為應該更好

華為神級,能人用既。
跟本冇資格同其他普通地球人牌子比較。

好 Post !
我之前用 富士 X10 麗確 GR II 呢類嘅輕便機,都有帶埋去旅行,但攞出嚟影嘅次數,係 iPhone 居 ...
TimCook 發表於 2020-10-28 21:17

絕對agree你講既"攻擊性"問題... 特別係去日本... D舖頭好憎人拎相機... 反而手機, 佢又唔理你... 相機某程到上係唔會fade out... 但就留返係到用既人, 只會少少少少....

11pro既耀光傳承落去
fatau 發表於 2020-10-28 22:24

我自已冇用過ip11.... 呢個flare問題... 好難頂.... 會唔會有iPhone 12遮光罩.....

始終手機影相就係for普通人隨時隨地可以影,大家鬥既都係算法
Auto mode + HDR + 預設幫你執左相,唔聞相的確已經滿足左好多人

aggressive問題係一個point,我諗得RICOH GR3 呢部機先有機會無咁強攻擊性,當然你既拍攝手法都係一個因素。外國有肖像權+私人地方禁止影相,手機+你個樣似遊客的確無咁易引起其他人注意/警告