其實Iphone 升級 memory 得唔得?

有部7+32g, 唔想浪費,想試吓⋯

有無大大試過,work 唔 work?

Memory -> RAM 唔得
capacity (storage) 就得
但香港唔多覺有舖頭做
因為換完粒新chips 要write 番原果粒d data 入去,大陸叫底層數據
唔抄就換,成功換完都會active 唔到部機

當玩下咁試,可以既
因為聽人講,果粒nand flash未必係原片,甚至白片都唔係,隨時壞都唔定
香港有鋪頭做,google就有,”iphone 擴容”

Memory -> RAM 唔得
capacity (storage) 就得
但香港唔多覺有舖頭做
因為換完粒新chips 要write 番原果粒d  ...
Once 發表於 2021-1-1 08:15 PM

以前聽人話去華強做,iphone/ipad都得,但係又好似唔係好普及⋯覺得風險好高⋯

當玩下咁試,可以既
因為聽人講,果粒nand flash未必係原片,甚至白片都唔係,隨時壞都唔定
香港有鋪頭做, ...
戀人未滿 發表於 2021-1-1 08:46 PM

谷歌見到主要係台灣/大陸資料⋯唔覺香港有⋯

當玩下咁試,可以既
香港有鋪頭做, ...
戀人未滿 發表於 2021-1-1 08:46 PM

search到了,有一間喺SSP...

不過同時search到⋯

給iPhone擴容小心了,這款機型擴了會變磚

理論上是可以的,換完Clone返舊既資料過去就可以了
實際上每次iOS更新,如果官方加左更新前都會用Serial Number同容量做比對先比你更新,有可能更新唔到最新Firmware / 更新完變磚

理論上是可以的,換完Clone返舊既資料過去就可以了
實際上每次iOS更新,如果官方加左更新前都會用Serial Nu ...
HKEPC852 發表於 2021-1-1 10:48 PM

咁就博唔過了

若升ram就無方法;升nand就有計:
我部5s當年就係聽呢度ching推介就膽粗粗拎上華強成功由16g增至64gb,宜家都服役中

不過升前,都係要有變磚既心理準備
via HKEPC Reader for Android

若升ram就無方法;升nand就有計:
我部5s當年就係聽呢度ching推介就膽粗粗拎上華強成功由16g增至64gb,宜家 ...
SYW 發表於 2021-1-2 05:51 AM

勁喎5s重服役緊⋯

而家ip7 256G都係$1000,我唔冒呢啲風險了

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1