以前只用An, 4年前開始轉用Apple

Apple ecosystem 最常用係 Copy & Paste

喺 iPhone copy 文字去 Mac 真係超級方便

iPhone 、Apple Watch、Macbook、iMac、iPad 係日常用機,仲有Air Tag 都好正

D An 機、An Tab 拎嚟做睇片、做其他嘢

睇書、漫畫用Kindle

以前係用AN機,第一部IP係7+,之後有段時間係1IP+1AN機兩邊走,由舊年開始轉咗做2部IP(12+2代SE),AN機無帶出街

感覺就單純係人老咗,唔想搞其他野,我承認AN真係多好多野玩,但係日日返工都已經被份工玩到想死,返到屋企就打下機、上下YT睇下片,唔想再搞咁多,加埋屋企都算係有成套生果鋪生態,用起上黎比AN機方便。

至於換機就經CLOUD回復算快,支援方面我手頭以前買黎玩既2手6+到而家仲有更新(可以升到iOS14.6),但係堆同期AN機就(攤手

我就真係覺得,買自己習慣同方便就可以啦,大部分日常使用基本唔會有分別,除咗某D GAME真係玩起黎有所謂iOS優化(正好我自己有玩),其他就個普通USER黎講,真係下下都會FEEL到果0.X秒開APP差別兼真係等唔切咩……

至於安全性就搞笑,真係唔安全就唔會有AN機銀行APPS啦,頂多就係Android系統碎片化問題,個APPS唔支援舊版本之類比較多,偶然有D機同某D APPS唔夾打交。

不過iOS咪一樣有舊版本問題,只係佢比好多舊機仲有得升,至於升咗會順咗定慢咗就大家心照,唔通我部二手6+升到14.6會同部12嚮14.6一樣快咩?

至於APPS同機唔夾,我玩緊既GAME FGO台版,最近一次更新之後,12系列全線係嚮某D場境明顯卡過其他舊機,無錯,係最新果部唔夾,我用過XR黎試,相同場境下舊機流暢好X多。

我呢D一般用家,我係旅行影完D相SHOW俾同事睇,但又唔想LOAD左我DL D靚女相/screenshots,IPHONE點樣做到? samsung可以只show camera album (乜都唔駛搬/分類)

以前係用AN機,第一部IP係7+,之後有段時間係1IP+1AN機兩邊走,由舊年開始轉咗做2部IP(12+2代SE),AN機無帶 ...
yuna 發表於 2021-5-30 10:25

安全性問題唔係話用唔用到銀行apps
你仲未明安全性分別,就好似我網上付款需要sms驗證碼
IOS你點樣亂搞,基本上都無可能授權相關權限出去
最多都係加條link去你行事歷之類

但係android apps就有權限讀取到你其他程式
咁你就會有方法讀取到sms短訊
一邊係完全無方法讀取,程式沙盒形式分間開
IOS可以授權只有聯絡人,相片...就係你眼見設定果度咁多,全開都只係咁多
另一邊係可以程序都後台運行,讀取鍵盤輸入咩都可以
如果你有裝過家長管理程式比小朋友就知,個權限可以拎得幾多

正係個play store都有機會下載到惡意程式你就明啦
當然你可以吵實際可行性問題(windows中毒,sms問題咁都可以入android事? Yes)
正常有少少電腦知識,android的確唔可能稱得上唔安全,正常操作根本唔會出事
但係IOS係完全做唔到...封閉下既安全性對比差異明唔明
弱智用家有時係比你想像既多,真係有人咩都可以禁確認接受
完全做唔到就自然安全啦.連選擇既權限都唔比你就無錯

果粉就連缺點都講可以講成優點,正常人標準?
蘋果就係當用家弱智,唔止係系統上體現,連產品銷售上都同樣玩法
唔係SSD,RAM點解可以係蘋果機上邊都係天價產物

IOS vs android
Html vs flash又失守左
steve jobs講3.5寸係最好既尺寸,tim cook:咪玩啦,市場需要10寸當電話打我都出比你
Android以前日日講跑分,點知蘋果都跟上左,同你跑到出煙
近年你仲有冇見android友興講跑分? 會講會唔會搵Apple裝置比?
跑分跨到連intel i9都話跑輸

以前ios vs android個個就係唔中意比人管,唔中意封閉
Apple從開發程式層面就限制你迫人行佢果套
為左開發我地平台特登去學object c是基本吧
一體化管理,咩都自成一派,最後商業化效益有邊個比得上
近年開始連android根本都想學Apple果套玩法
完全係結果論,同樣玩法係PC(windows vs mac)上反而做唔到
咁你就明大部分家對手機既期望,用途係咩啦
連你自己都話玩到FGO順咪算,舊機都唔擔心相容性問題
同一隻程式,你試下IOS會閃退,你睇下廠商仲唔9秒9修正
但係Android機呢?S21,20唔閃退,但係S10會閃退,你覺得廠會理?

咁android優勢?
你聽歌會聽無損,想直接拉落去?
Apple music都出無損啦,有幾多人會聽無損流行曲,有幾多會去聽無損五等分のカタチ?
你會美化主題,要玩GBA,wii 相關emu?
用得Android你自然有自己明確目標,只係有幾多係一般用家所需要

講一般用途+穩定有效率 = iphone
有特殊需要+跨平台+唔介意變化鐘意DIY = android
視乎你習慣同要求, 兩個平台玩到咁多年已證明冇必要互相取捨

全世界咁多牌子出Android,但得三星同Google係用得過,咁仲唔算離譜?
ios得一間出,又真係唔駛博喎。 ...
billyyau 發表於 2021-5-27 16:51

仲有 Asus

via HKEPC Reader for Android

IOS你點樣亂搞,基 ...
a39g99 發表於 2021-5-30 19:22

Android 可以輕易download YouTube片

IOS你點樣亂搞,基 ...
a39g99 發表於 2021-5-30 19:22

由其女人用android,有女朋友/老婆就知。大部份都唔會研究個系統點慳電點限制權限,一dl完啲apps撳曬確定就用,到食電lag機,就會問點解咁慢既,唔用都走曬啲電。
女人用電話要求好簡單,唔好lag機hang機待機食電。不過an機唔去設定返慳電,kill apps mode,又亂咁dl apps,真係好難唔lag唔食電。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

由其女人用android,有女朋友/老婆就知。大部份都唔會研究個系統點慳電點限制權限,一dl完啲apps撳曬確定 ...
yanchoki 發表於 2021-6-2 08:56

D 女人又會為左外型,顏色,前鏡頭而去選擇 Android wor.

via HKEPC Reader for Android

D 女人又會為左外型,顏色,前鏡頭而去選擇 Android wor.

via HKEPC Reader for Android ...
mt4money 發表於 2021-6-2 09:01

我話大部分,唔係全部女人,有啲鍾意續個設定續個apps較用幾耐會自動kill背景 apps,咪會用an機。不過都係小數。喺街,我見大部份都係用iphone

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)