你可以去設定---->相機---->格式--->由高效率改 最相容
tsui0101y 發表於 2021-6-12 23:21

師兄,
如果揀最相容, 拍片, 影相, 質數會唔會好大分別, ???

此终jpeg會方便d d

師兄,
如果揀最相容, 拍片, 影相, 質數會唔會好大分別, ???

此终jpeg會方便d d ...
wlai888 發表於 2021-6-13 02:04

相片質素肉眼睇係冇咩分別 , 除非你超大量相片 , 咁 HEVC 就慳好多位 , 否則 JPG 已經夠用方便同相容性好 , 我自己都係用最相容JPG

相片質素肉眼睇係冇咩分別 , 除非你超大量相片 , 咁 HEVC 就慳好多位 , 否則 JPG 已經夠用方便同相 ...
tsui0101y 發表於 2021-6-13 12:07

唔該晒........

IPHONE 相簿真係永遠的痛

垃圾都暈 狗屎垃圾拿埋一堆..............

相片質素肉眼睇係冇咩分別 , 除非你超大量相片 , 咁 HEVC 就慳好多位 , 否則 JPG 已經夠用方便同相 ...
tsui0101y 發表於 2021-6-13 12:07

所以我係尼到搞左好耐,以前用android係無尼種,電腦開唔到出來,又hevc又mov,好多格式,最後都係打上apple教我set返部手機先搞掂

IPHONE 相簿真係永遠的痛

垃圾都暈 狗屎垃圾拿埋一堆..............
lau0921 發表於 2021-6-13 20:52

我都又係想講相簿,拿埋一堆都唔緊要,我自己執,但佢又唔可以搬移,只可copy...............無言

你可以去設定---->相機---->格式--->由高效率改 最相容
tsui0101y 發表於 2021-6-12 23:21

我第一次買apple,唔識set 呀,所以整左好耐

所以我係尼到搞左好耐,以前用android係無尼種,電腦開唔到出來,又hevc又mov,好多格式,最後都係打上apple教 ...
jackowai 發表於 2021-6-16 11:22

I PHONE 係比其他AN機難用 , 而且軟件支援有D亦唔夠人性化 , 我都唔係I PHONE 高手,慢慢適應緊

適應唔到既話我都轉返AN機

我反而鍾意個相底咩都有

Iphone仲有個問題 如果你send電郵 出去attach 幾張相, 佢唔會當附件咁樣send出去。 android機就可以啦

Iphone過相簿真係想死 我幫我阿媽執啲相執到 眼都盲 都唔知邊啲係佢自己影 邊啲係whatsapp 收返嚟 全部拿埋 一堆

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)