"過夜充電爆炸",買番個IoT可計時接駁器,set充幾耐自行斷電就解決哂啦!  呢個方法已用咗好耐

陽光下開盡光度, 用到0%先叉電, 叉電叉過夜, 叉住電打機

以上呢啲行為明顯係對部機唔好, 你會唔會因為個廠無禁止,所以做齊佢?

via HKEPC Reader for Android

過夜充電都明明錯你都仲要強詞奪理 你夾硬話我logic講搭飛機有意外仲咩 , 搭飛機本來就係一個 ...
tsui0101y 發表於 2021-7-31 17:02

點樣明明係錯?而家唔係廿幾年前傻充年代,充滿停叉電係好基本動作,現代battery power management IC唔係你諗咁白痴,充滿之後電池會idle變咗手機直接食火牛電源,只係鋰電長時間keep full charge個lifespan會縮短。電池正常火牛唔係雜廠牛有乜問題?要講機率不如以後唔好出街,因為唔知幾時有空中擲物/痴線佬斬人/無啦啦有架車剷埋嚟。

陽光下開盡光度, 用到0%先叉電, 叉電叉過夜, 叉住電打機

以上呢啲行為明顯係對部機唔好, 你會唔會因為 ...
jacktsui 發表於 2021-7-31 19:58

1. 陽光下我頂多睇下有乜通知,我會避開強光下用機,對我眼唔好。
2. 0%叉電一來deep cycle對鋰電唔好,二來我唔會迫自己無buffer, 係街無得叉電少過10%我唔會用電話,以防會miss重要電話,一般如果有需要我係屋企/公司叉滿先,多數返歸會有40%剩。
3. 叉住電打機基本無乜問題,只係電源分配咗唔少去mon同CPU導致叉電明顯減慢,另外小心散熱(電池/CPU兩個熱源), 不過對我影響不大,因為我唔係重度打機人士兼唔係玩重形食CPU game.

過夜充電都明明錯你都仲要強詞奪理 你夾硬話我logic講搭飛機有意外仲咩 , 搭飛機本來就係一個 ...
tsui0101y 發表於 2021-7-31 17:02

充過夜會傷電池壽命,我相信
但講到會發生意外就太過天真,香港有幾多次意外係由過夜充電而發生,而平時有幾多人係習慣過夜充電?自己計吓個比率吧。
如果長充電會爆炸,Apple Store唔知炸咗幾多次啦。

2021年新鮮滾熱辣仲發生緊過夜充電出事呢類慘劇 , 某類人自己唔怕死照做錯事自己攞黎衰 唔係問題 , 但唔好宣揚錯誤使用方式害人 , 大是大非無需爭論

https://ezone.ulifestyle.com.hk/ ... 7%E6%AF%80%E5%AE%B9

睇相多數係用野好粗,條線屈到內傷唔用長線又唔換。
傷到咁先醒証明佢睡眠質數出奇地好。

2021年新鮮滾熱辣仲發生緊過夜充電出事呢類慘劇 , 某類人自己唔怕死照做錯事自己攞黎衰 唔係問題 , 但唔好 ...
tsui0101y 發表於 2021-8-1 19:27

就咁普通非過夜充電爆炸嘅案例都唔少,咁係咪就話充電本身已係危險行為?
冇充電嘅情況下爆炸情況亦有發生,即係用手機本身都係危險行為。