咪答左你三叔 Pixel囉

即係對於懶人黎講,去揀水果套野完全無問題。

但憑咩去話果班花時間研究對佢地自己岩既產品既人有問題呢?

你覺得水果好啫,基本野係架。懶人根本唔想揀最好你幫佢揀埋,但唔等如抹殺其他想揀既自由。

既然Android好,點解選擇咗Android後要自己受?
仲要話係公平?

其實你都講咗Android機最大缺點出嚟,因 ...
billyyau 發表於 2021-5-27 15:40

當主流工作機係Mac咪就係咁囉

現實係Windows9成市佔。
Timooo 發表於 2021-5-27 15:31

Windows都有icloud個app,甚至退一百步來講,你唔用icloud用其他雲,睇doc都一定方便過你接線抄,仲可以保持同步,你抄file反而就要每改一次就要抄一次落去。

認真要做好多app都做到嘅,如果單獨一兩個file其實問題唔大。

對於有一堆file structure嘅情況,就麻煩好多。第一係流量,第二係插條線機過機反應快唔需要過web。

我自己icloud同google drive都有用 paid subscription,但唔習慣將所有文件放晒上web storage。

Windows都有icloud個app,甚至退一百步來講,你唔用icloud用其他雲,睇doc都一定方便過你接線抄,仲 ...
yukashing 發表於 2021-5-27 15:52

咪答左你三叔 Pixel囉

即係對於懶人黎講,去揀水果套野完全無問題。

但憑咩去話果班花時間研究對佢地自己 ...
Timooo 發表於 2021-5-27 15:45

講到尾,原來香港買行貨Android只可以買三星,買其他Android都係伏,仲要話自作自受。

另外我講咗好多次係針對一般用家,肯花時間研究嗰班叫玩家,一般用家係唔會去研究個別品牌嘅系統,否則全世界剩係買三星啦。
所以其實你自己無意間都答咗,一般用家係唔會在意Android嘅自由度。

認真要做好多app都做到嘅,如果單獨一兩個file其實問題唔大。

對於有一堆file structure嘅情況,就麻煩好 ...
Timooo 發表於 2021-5-27 16:00

所以咪話唔好攞自己做標準,你日日好多file過,唔代表一般用戶好多file要日日過,你唔鐘意用cloud唔代表其他人唔鐘意,夠大把人唔鐘意插住條線過file啦,又唔見你講?

對於有一堆file structure嘅情況,就麻煩好 ...
Timooo 發表於 2021-5-27 16:00

流量屋企用wifi upload,擔心什麼?你出去要睇的先再下載,一個doc pdf用得幾多流量? 除非你話你出去有需要係手機上面日日睇一千幾百個pdf啦,就算係咁你都可以係屋企下載定先。

你一個大量圖片的doc當你30mb好未?100MB寬頻,幾秒都upload完啦,你仲要搵線插喔?我又當你唔係full speed,一分鐘先upload未好未,佢都係background慢慢up啫,又唔使你睇住佢,你有D咩“剛需”需要立即係手機睇先?

講到尾,原來香港買行貨Android只可以買三星,買其他Android都係伏,仲要話自作自受。

另外我講咗好多次 ...
billyyau 發表於 2021-5-27 16:06

你咁咪話緊所有水果都係乜都唔追求,唔在乎更方便既一般用家啫。拿我唔同意架,我就認為水果一堆玩家  (  ̄▽ ̄)σ

買iOS都係只可以買水果啦 有咩分別?

我買An只買三星pixel唔得,買iOS得水果(仲要無得揀)又得?

via HKEPC Reader for Android

所以咪話唔好攞自己做標準,你日日好多file過,唔代表一般用戶好多file要日日過,你唔鐘意用cloud唔代表 ...
billyyau 發表於 2021-5-27 16:09

我响度討論梗係以我做標準啦,唔通用你做標準?你買機用機唔係用自己做標準睇人地頭架?

流量屋企用wifi upload,擔心什麼?你出去要睇的先再下載,一個doc pdf用得幾多流量? 除非你話你出 ...
yukashing 發表於 2021-5-27 16:10

閣下似乎無用開laptop流動做開野。會用得手機加laptop先有呢個過資料都係唔响office,唔係我洗鬼用手機咩。

出得去開會或者business trip,唔可能always stay connected。

都係果句,有得連線或插線我自己做決定。比人奄完再信仰拜返真係不能接受。

依家根本唔需要抄file,假設你需要係手機睇PDF睇DOC,我係macbook完成直接擺落icloud,係手機已經見 ...
yukashing 發表於 2021-5-27 15:24

你唔需要唔代表人地都唔需要, 唔好下下要我經email經cloud, 我唔鍾意下下都要兜大個圈經街network, 家居寬頻最少100MB? 你更係未試過村屋天價極速8MB網上爬, upload仲要得640KB, 咁叫快? An機我經WiFi不扭唔插線, 除相同片外其他file都照直接抄到, ios真心綁手綁腳.