[操作疑難] Iphone XR 長期無用 開唔到機

有一部2年前公司抽獎嘅iphoneXR 但一直無用過 盒到未開過
最近諗住開黎用 但機都開唔到 拎咗去apple問 check完話唔似電池問題 但因為部機已經無保養
佢話如果要整同比錢買新無分別 所以都唔建議我比錢整
咁我又google下睇下有冇計 睇到單case就話有一個版本嘅ios有問題 起部機靜止一段時間後 usb 裝置會無效 我懷疑部機會唔會係咁 所以個lightning線就差唔到電 跟住見到個留言話試下用無線充可能得
我拎無線充 部機真係著到個mon一下 出到個蘋果logo 但就真係得果一下 不斷重覆黑mon>出蘋果logo咁
咁我以家就懷疑會唔會係個ios bug鎖咗lightning差電同時粒電池又長期無用 完全放哂電 所以壞咗電
想問下各位有冇咩經驗可以分享下 建唔建議我直接換咗粒電 (最衰係唔知換完有冇用) 唔想哂錢
唔該各位

之前試過舊機一年無用,電池無電。
換過10W以上既充電器(唔好插尿袋/電腦),插線擺係到1-2個鐘以上(唔哂按任何制)。
1-2個鐘之後會突然著到機,開機顯示1%。

唔用都唔賣咗去

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 3# yanchoki

保養係跟購買日期

回覆 2# ^.^

手頭上有個100W charger 有Type c output 但無線起手 聽日買咗再試

叉佢幾粒鐘唔理佢就自然會叉返起

叉佢幾粒鐘唔理佢就自然會叉返起
每日一萬步 發表於 2021-6-7 00:28

試緊用60W PD快充 type C output 用原裝tpye  c to lightning線充緊 但暫時未有起色 今晚擺過夜再睇下點

60W/100W我就未試過。
但10W/12W/18W就試過,充個時要有電流入個隻。
尿袋10W試過,但充一陣尿袋自己會斷電。
所以係要好慢同好耐咁慢慢充先會著得返。
你試多幾次唔得就換第二個火牛再試。

60W/100W我就未試過。
但10W/12W/18W就試過,充個時要有電流入個隻。
尿袋10W試過,但充一陣尿袋自己會斷電 ...
^.^ 發表於 2021-6-7 15:05

充成晚都無乜反應 部機都係凍冰冰 以家換番原裝type c 個charger試多次算

充成晚都無乜反應 部機都係凍冰冰 以家換番原裝type c 個charger試多次算
raymond1209 發表於 2021-6-7 16:21

咁你充個時個火牛有無熱,無熱涼冰冰即係無充過