今次iPhone 13 Pro系列嘅相機,真係超大底

1200萬像素,1.9微米像素,由呢個參數可以睇得出iPhone 13 Pro系列嘅主鏡頭有幾大。

作為參考,小米11i嘅1億像素主鏡頭,像素9合1嘅情況下(大約等於1111萬像素)先至有2.1微米像素。

有幾多年會年年換部Pro 來影Video 呀,拍電影咩!有錢儲起買部M1X MacBook 剪片好過啦。 ...
javacomhk 發表於 2021-9-17 19:29

Why not both

用緊 索半斤 XZ2P 236克..
pro max 238克..
的確好重
DoraemonKing 發表於 2021-9-17 15:38

索半斤?……
我有兩部。

有幾多年會年年換部Pro 來影Video 呀,拍電影咩!有錢儲起買部M1X MacBook 剪片好過啦。

原來 13 PRO 有一個功能,就類似一般數碼相機嘅自定風格、菲林特色咁,期望咗好耐,唔駛影完又要開個 App 搞一大爛餐。

攝影風格自訂功能,可將你偏好的色調和色溫設定套用到每張相,有別於濾鏡,攝影風格會保留自然的天色及人物膚色。你可選擇 Apple 設計的不同預設風格,例如鮮艷、強烈對比、暖色或冷色,又或隨你喜歡再微調。只需將風格設定一次,之後張張靚相都有你喜歡的風格。

$1700買呢幾樣野,值唔值就睇個人喇

講c/p就一定係13,手鬆就pro 啦

Pro max 重到一個點…. 唔考慮 ...
eddy 發表於 2021-9-16 23:02

用緊 索半斤 XZ2P 236克..
pro max 238克..
的確好重

要睇人埋評測先知個加大CAM抵唔抵玩
今年IP13 由128GB起跳, 相對抵好多

請問,咩叫超大底
係咪即是感光元件
doppelganger 發表於 2021-9-16 22:56

係講緊個感光元件。

回覆  eddy

咁又係
但PRO版
1.9um超大底
1.5光圈
深度融合
相片智慧型 HDR 4
攝影風格自訂功能
聽落好猛 ...
DoraemonKing 發表於 2021-9-16 22:00

$1700買呢幾樣野,值唔值就睇個人喇

講c/p就一定係13,手鬆就pro 啦

Pro max 重到一個點…. 唔考慮

請問,咩叫超大底
係咪即是感光元件