今次iPhone 13 Pro系列嘅相機,真係超大底

1200萬像素,1.9微米像素,由呢個參數可以睇得出iPhone 13 Pro系列嘅主鏡頭有幾大。

作為參考,小米11i嘅1億像素主鏡頭,像素9合1嘅情況下(大約等於1111萬像素)先至有2.1微米像素。

1200萬像素,1.9微米像素,由呢個參數可以睇得出iPhone 13 Pro系列嘅主鏡頭有幾大。

作為參考,小米11i ...
hk133 發表於 2021-9-15 02:46

即係仲細過小米!?

via HKEPC Reader for Android

即係仲細過小米!?

via HKEPC Reader for Android
Timooo 發表於 2021-9-15 05:43

少少差距影響唔大,而且處理器、ISP、軟件算法之類對手機嘅拍攝表現都有相當明顯嘅影響,

同埋2.1微米或者應該話係「等效」會比較合適,小米11i主鏡頭實際嘅像素尺寸係0.7微米。

computation photography 靠粒chip AI 腦補
同埋唔只睇個底,鏡片質素同鏡片控制都好緊要
out fo 幾大底都無用
仲有小米出名無邊款有sensor shift [利申:懶check]

唔知幾時會有評測文開放

computation photography 靠粒chip AI 腦補
同埋唔只睇個底,鏡片質素同鏡片控制都好緊要
out fo 幾大底都 ...
ckyuen2 發表於 2021-9-15 07:42

sensor shift目前好似只係得iPhone Pro系列用緊,其他廠未有同類技術。

Iphone 拍片無敵

影相就麻麻地

Iphone 拍片無敵

影相就麻麻地
Andyios 發表於 2021-9-15 13:35

拍片而家可能都要同VIVO拼一拼

唔知佢個微距好無用呢?
頂佢個肺 13同13mini個鏡頭已經屎D
仲要pro版獨佔微距

唔知佢個微距好無用呢?
頂佢個肺 13同13mini個鏡頭已經屎D
仲要pro版獨佔微距 ...
DoraemonKing 發表於 2021-9-16 17:46

13 同mini 係用12Pro 支鏡,唔差