我對windows phone 的期望

有flash, 現實情況

可開啟互聯網上的wma streaming files, 既然windows phone 7 出左咁耐,點解唔加強Zune 的功能呢?

可以用電腦直接傳輸office files, 我知有sky drive, 或者用email 方法,但係好多時做野要將公司野經第三者的sever 但係咁樣有乜事點算呢?

您地呢?

p.s. 小弟並無technical background, 只想要一部可以support 翻之前wm 6.5 都有的功能。

有flash, 現實情況

可開啟互聯網上的wma streaming files, 既然windows phone 7 出左咁耐,點解唔加強Zune ...
Eric29042004 發表於 2012-3-31 19:38

Flash係明日黃花了, Android 4.0打後都唔會再支援

至於直接Send File, 暫時都係冇計, 用戶唔可以搞系統File
BTW, M$之前話Zune好快會俾新既專用同步軟件取代,

而你擔心數據經第三方Server唔安全, 其實你公司個Server直接俾人HACK
又或者偷左你部手機都更加簡單直接

所以唔洗咁擔心經第三者Server(SkyDrive/Email)唔安全, 保護好D ACCOUNT密碼就OK

Flash係明日黃花了, Android 4.0打後都唔會再支援

至於直接Send File, 暫時都係冇計, 用戶唔可 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2012-3-31 21:02

我對m$ 的保安好有保留,之前hotmail 被偷密碼事件大家還記得嗎?

至於我公司server 被人hack 有乜損失唔關我事,但係若果經m$ 而自己出事就真係關我事。

至於直接Send File, 暫時都係冇計, 用戶唔可 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2012-3-31 21:02

BTW, 我用緊reboot 皇e900 怕且都冇人偷了。

我對m$ 的保安好有保留,之前hotmail 被偷密碼事件大家還記得嗎?

至於我公司server 被人hack 有乜 ...
Eric29042004 發表於 2012-3-31 21:12

上次所謂 Hotmail 密碼外洩事件, 根本係靠 phishing attack 收集返黎, 並唔係 Hotmail server 出事.
http://news.techworld.com/securi ... s-admits-microsoft/

我都認為有得直接存取file方便好多,最少有得拎相啦..........
呢樣野連iphone都得,我諗security問題應該好少
當然有個地方可以俾用家唔經zune方file更好,但機會應該好細

直接拎相、screen capture同繁體輸入法我係覺得最需要既

我只期望有VPN 好用的whatsapp 還有好用一點的Zune
現在Zune 沒有很好的備份的功能

上次所謂 Hotmail 密碼外洩事件, 根本係靠 phishing attack 收集返黎, 並唔係 Hotmail server 出事. ...
Phil_123 發表於 2012-3-31 21:52

多謝指正!

只是若公司files 因為用wp7而要用透過the Internet的途徑傳送萬一出意外都係自己死....

多謝指正!

只是若公司files 因為用wp7而要用透過the Internet的途徑傳送萬一出意外都係自己死.... ...
Eric29042004 發表於 2012-4-1 00:50

有一個折衷方法, 就係公司開個內部 HTTP server, 俾接收公司 WiFi 網路既 Windows Phone 連去 download file, 咁就唔駛經街線.

有一個折衷方法, 就係公司開個內部 HTTP server, 俾接收公司 WiFi 網路既 Windows Phone 連去 downl ...
Phil_123 發表於 2012-4-1 00:53

公司起SERVER 不如起SHAREPOINT.