全機種制霸

Symbian x Windows Phone x Android x iOS,好似差咁部BB

大家以爲我show off?其實我係想講小弟正式加入WP大家庭

歡迎

等唔切 900?

歡迎

等唔切 900?
Phil_123 發表於 2012-4-6 16:14

$240澳紙超低價獲得,點會等900

$240澳紙超低價或者,點會等900
~Mac迷~ 發表於 2012-4-6 16:23

我接受唔到 PenTile mon 囉... (對中文字零接觸就可能冇咁覺既)

祝你新機使用愉快

我接受唔到 PenTile mon 囉... (對中文字零接觸就可能冇咁覺既)

祝你新機使用愉快:cheers ...
Phil_123 發表於 2012-4-6 16:25

我基本上唔用中文,耐唔耐打幾句,而且WP嘅繁中輸入簡直係殘廢
平時都係顯示英文多,唔襯埋去個mon到睇都唔多覺有粒粒

我基本上唔用中文,耐唔耐打幾句,而且WP嘅繁中輸入簡直係殘廢
平時都係顯示英文多,唔襯埋去個mon到 ...
~Mac迷~ 發表於 2012-4-6 16:29

但係顯示唔用中文架咩

但係顯示唔用中文架咩
044003 發表於 2012-4-6 21:09

不嫐都睇到中文,以前係打唔到中文,而家打到但繁體輸入得手寫同注音
如果唔係我基本上都用英文爲主真係會爆晒粗

部機小弟已經玩左3日,分享下個人感受同心得
第一眼嘅感覺好靚,我見過咁多機除iPhone同Xperia之外應該係佢,手感亦都好好
攞到部機第一次開機嘅時候就覺得好快,大概20秒已經入到first startup
入左live account之後就即刻入埋fb、twtter、gmail account
主體界面應該無需講太多,好多人都見慣,整體操作就係一個字,順
滑動嘅感覺同iPhone好似,反應好快同好絲滑嘅感覺
setting界面好簡單,冇咩好搞,但係Vol profile冇得分開鈴聲同應用聲音
系統有多國語言界面,但係繁重輸入法得注音同手寫,簡中就好齊全
另外我好鍾意佢個英文鍵盤,打字又快又準,打英文真係好鬼好用
第一個體驗嘅係people hub,一次過link晒fb、twitter好方便,唔需要裝apps已經可以睇相,睇人地有咩update,自己update野
calendar唔錯,可以分幾種顔色顯示,但好似顯示唔到google calendar
試用左半個鐘IE,整體速度好快好流暢,但係上mobile01開圖多嘅文睇就會force close,無論詩幾多次都係咁,好可能係RAM唔夠嘅問題
然後試用Nokia Maps,因爲我以前用N95 8G嘅時候已經用過,所以冇咩特別,除左可以touch,multi zoom之外

跟住上marketplace睇下有咩好玩apps,down左個HKG7+但係根本load唔到post,話network error
逛左一陣發覺apps嘅數量真係同app store、google play差太多,好多以前用開嘅都冇
啲apps大多數都好靚,但亦有啲設計得十分ugly,例如aastocks
whatsapp係最on狗狗,次次睇msg都要等半日
最後到Zune,老實講我覺得要用軟件同步真係好X麻煩,始終都係鍾意即插即用
我發覺我部機係11501,唔係12070,用Zune點都check唔到update,可能係vodafone嘅問題
似乎呢個版本食電問題好嚴重,我叉好左部機,on住wifi、3G,email update manual,一晚訓醒唔見左60%嘅電
總結一句,我覺得WP暫時仍然唔係iOS、Android嘅對手,有太多野仲未追上,我會繼續用一段時間發掘WP嘅好玩之處,等Apollo出
但老實講,如果Apollo都冇咩大改進,我可能會重投Android懷抱

仲差部3310神機先叫制霸~(我來亂的~XD