關於 Windows Phone 7.8 的一些想法

先講立場。個人聽到依家所有 devices 無得玩 Windows Phone 8 第一個反應係不快。不過都僅限果一剎那。因為都叫有 Windows Phone 7.8 嘛。雖然表面上無得升上「最新版本」真係有少少會令人 annoying 既,我唔否認,因為人總愛新。

不過呢,Windows Phone 8 仍舊會支援 Legacy... 好,太誇張... Windows Phone 7 Apps. 所以我個人覺得 Windows Phone 8 上市後既一段時間內,Apps 依然都會主要 deploy on Windows Phone 7.8,兩代都支援嘛。除左 native code 寫果堆... err... 遊戲啦。

依家淨係知 Windows Phone 7.8 有相同既 Start screen. 不過 Windows Phone 8 目前公佈既 features 其實對我黎講都無乜特別 (NFC, Skype deep integration, Nokia Map...),所以我無乜因為無某某某功能,所以有種「得 7.8 無 8,F**K!」既感覺。唔知 Nokia Maps 同中文輸入法更新呢 D 同硬件需求根本扯唔上邊既新功能項目,WP 7.8 會唔會跟進啦。如果唔會,咁咪憤怒值 ++。

所以,齊齊等 Windows Phone 7.8 Full Feature List 啦。

先講立場。個人聽到依家所有 devices 無得玩 Windows Phone 8 第一個反應係不快。不過都僅限果一剎那。因為 ...
Puff 發表於 2012-6-21 15:58

同意,如果未公佈個d function 7.8 都有,咁還可接受。不過大家都唔好咁大祈望。
但肯定依家唔會有人買WP機就一定架啦!

WP8有機出都聖誕/2013年了

一個唔會長久既既os
仲邊會吸引人去develop
無論7.8可以用得幾多wp8既apps
除左nokia已經無廠主力出wp7機
即係話wp7已經係黃昏手機
呢次htc,samsung,呢d廠先係贏家,一跳就跳去wp8,唔洗凡舊機點相容

一個唔會長久既既os
...
Half-Life2 發表於 2012-6-21 17:09

然而我講緊既係 apps will still deploy on WP 7.8 if possible (in my opinion).
然後重點係 WP 8 有 Apps 向後兼容。

問點解既話,因為如非特定條件,做 WP 7.8 Apps 既覆蓋用戶群比單為 WP 8 做大囉。

然而我講緊既係 apps will still deploy on WP 7.8 if possible (in my opinion).
然後重點係 WP 8 有 App ...
Puff 發表於 2012-6-21 17:12

普通apps就係
game就無呢支歌仔唱

一個唔會長久既既os
...
Half-Life2 發表於 2012-6-21 17:09

htc,samsung 都有出WP7 機架bor

htc,samsung 都有出WP7 機架bor
rx78-2 發表於 2012-6-21 17:24

所以我寫「主力」

普通apps就係
game就無呢支歌仔唱
Half-Life2 發表於 2012-6-21 17:22

Yep. 要求唔高或者唔打機既,好過無。

Yep. 要求唔高或者唔打機既,好過無。
Puff 發表於 2012-6-21 17:31

最慘係依家智能電話no.1既apps都係game
xna vs wp8 native
點揀