教用 Android 新手教學

各位 ching,

請問大家 有冇D  Website  ,  教用 Android 新手教學 ......

thx

你有乜唔明呢???  Android 真係唔難用???  其實同其他 smart phone 一樣咋喎 ...

你有乜唔明呢???  Android 真係唔難用???  其實同其他 smart phone 一樣咋喎 ...
砌得就砌 發表於 2012-4-6 16:30

吾該 Ching 先....

我初次用 smartphone....

禾見出面有出 書成 $5X 本.....

部 XS 好多 icon... 次次問 Agree 乜 Agree乜

怕 5 知 篤左...有乜收費........

thx

吾該 Ching 先....

禾見出面有出 書成 $5X 本.....

部 XS 好多 icon... 次次問 Agree 乜 Agree乜
...
ef-9 發表於 2012-4-6 16:44

個d 五十幾蚊係實未又係上網搵反黎
佢個d 係EULA, 同你裝windows個陣個d一樣. 唔洗太緊張

各位 ching,
問題如下:

1)  SMS  同埋 ....有冇得 back up....?
2)  如裝左 app.... 但xs 是內置 ....若 hang機 reset....要重裝...???
3)  六合彩網上投注 ... andorid 用5用到..???
4)  同步 係咪 1定要用 google e-mail Acoount..? 用 hotmail / yahoo e-mail 得5得.....?  可5可以  各 account 同步 當 backup...?
5)  電話薄功能... 我加入電話...係 save左 落 機 定 sim 咭...??
6) whatapps 有冇分 好多版本...? 有冇得做 backup..?

吾該各位 ching

thx

回復 5# ef-9

1. SMS backup有大把app幫你手, 好多都唔洗錢
2. 無錯, 要重裝, Play Store會record低你裝過咩apps, 你hard reset之後用反同一個Google account login, 係google server拎反個備份就會自己幫你裝反. 穩陣可以裝AppBrain衣類apps, 洗機之前sync條app list走, 第時可以裝反
3. 有個官方馬會apps, 可以買六合彩
4. 可以收hotmail/yahoo mail d 信. 同步係指...?
5. default係入機, 會比你揀放落local only / google account contact (者係會唔會sync上google)
6. 無... 佢自己每日會backup d chat history 落SD. 亦可以自己手動send d chat as email

回復  ef-9

1. SMS backup有大把app幫你手, 好多都唔洗錢
2. 無錯, 要重裝, Play Store會record低你裝過 ...
oldmok 發表於 2012-4-6 18:36

Oldmok Ching,

..... 好 詳細 ... .. 吾該晒 ...

再試下先......

你咩機?

你咩機?
Kobukuro 發表於 2012-4-6 22:09

Ching,

Sony Xperia S......

thx

各位 ching,
問題如下:

1)  SMS  同埋 ....有冇得 back up....?
2)  如裝左 app.... 但xs 是內置 ....若 h ...
ef-9 發表於 2012-4-6 17:16

XS我用拒內置的email黎check yahoo,我發覺拒唔咪
好識自己sync同埋拒連雜件箱的電郵都下載 後來我都沒再用。