想問各位使用手機清APP習慣

會否每次開完MON使用後就kill晒d app?
甚至每次用完就用清app軟件放返個ram?
定還是開太多app覺得唔夠ram時先清?

另外用android6.0/7.0 系統內置清除所有app既設定
同用清ram軟件黎清晒d app個分別大嗎?

如果只係熄mon無清app 同 清左背景app 先熄mon 個用電量分別大嗎?

會否每次開完MON使用後就kill晒d app?
甚至每次用完就用清app軟件放返個ram?
定還是開太多app覺得唔夠ram時 ...
R89 發表於 2017-6-29 19:26

我習慣 每次開機後都清/kill 唔常用既 app

同平時 關 Mon 前 唔常用又用完既 app 都會清

平時只保留常用4個 app 

手機內置果個 好似全部清 所以

我會裝 app 嚟清 因為 app 內可設定忽略那些 app

可能係 我由第一部 Desire 開始 到現在既習慣 

我習慣 每次開機後都清/kill 唔常用既 app

同平時 關 Mon 前 唔常用又用完既 app 都會清

平時只保留 ...
別問我是誰 發表於 2017-6-29 19:42

如果係CHROME要點樣自動清??
我用綠色守護(無ROOT機)唔識自動停
facebook又變左SYSTEM APPS(XZ premium)唔識自動停,手秀停左又自動著返,好煩

如果係CHROME要點樣自動清??
我用綠色守護(無ROOT機)唔識自動停
facebook又變左SYSTEM APPS(XZ prem ...
EVANGELION 發表於 2017-6-29 23:04

係架喇  其實都有啲 app 或內建 app

kill 咗佢 過一段時間又返生 

kill 咗佢 過一段時間又返生  ...
別問我是誰 發表於 2017-6-29 23:07

Chrome唔會既,但要手動禁強制停止同埋以前sony機有得產Facebook之類唔需要既apps ,但依家唔得,最多停用

kill 咗佢 過一段時間又返生  ...
別問我是誰 發表於 2017-6-29 23:07

我都想知其實有無啲 APP 可以 Mon 住其他會番生又唔可以 Disable 嘅 App, 一番生就即時 Stop 左佢.

其實講起呢樣野,我用過LG/HTC三叔及小米,小米MIUI ROM係呢方便係做得唔錯,佢有自啟app設定,可以唔比app自動開啟!