罪大機android 7.0係咪冇得再裝apk啦?(已解決"圓角屏幕"app累事)

阿媽部罪大XA升左7.0突然裝唔到,又冇內置檔案管理工具,用緊file manager代替,今日突然發現裝唔到apk,係咪google封左?

我用7.1裝到apk,你check下Settings入面係唔係禁用左安裝apk功能(有D機型默認係禁用既)

android 7.0裝apk無問題~

阿媽部罪大XA升左7.0突然裝唔到,又冇內置檔案管理工具,用緊file manager代替,今日突然發現裝唔到apk,係咪go ...
ways 發表於 2017-7-25 23:56

從其他來源下載應用程式

http://support.sonymobile.com/hk ... from-other-sources/

之前6.0都得
7.0突然唔得
setting同以前應該係一樣冇變,除非預設值突然變左..
夜晚睇下先

鎖定螢幕和安全性入面
不明來源,允許安裝來源不明的應用程式
係啟用狀態喎...點解呀...
真係裝唔到apk
升左7.0先咁樣(好肯定)
google play當然裝到啦
有冇sony既用家答到我呢...

有時唔想乜野apps都keep最新版,有啲app可能會新不如舊,舊版本用落可能好過最新版既...

終於知道咩問題...唔關系統事...
研究左一晚,原來我屎忽痕用阿媽部機係google play裝左個"圓角屏幕"搞到出事

研究左一晚,原來我屎忽痕用阿媽部機係google play裝左個"圓角屏幕"搞到出 ...
ways 發表於 2017-7-27 19:04

似足裝咗濾藍光 app 都會咁,要停用先裝得 apk  

研究左一晚,原來我屎忽痕用阿媽部機係google play裝左個"圓角屏幕"搞到出 ...
ways 發表於 2017-7-27 19:04

系統detect到有screen overlay既apps就會暫時停用安裝apk功能,以策安全