[操作疑難] 一個月先見到親人一次, 點幫佢backup note 4 好?

photos to sd 卡 可以試下用solid explorer
不過save 喺google/外置硬碟度好過

回復 okt04125

人手 copy 咁落後?

via HKEPC Reader for Android
ncarleton 發表於 2018-2-2 02:40 PM

我都想知有咩更好嘅方法,我依家除咗啲android apk 之外,其他嘢一係自動backup 一係廢事理

我都想知有咩更好嘅方法,我依家除咗啲android apk 之外,其他嘢一係自動backup 一係廢事理 ...
okt04125 發表於 2018-2-3 09:19

洗乜咁麻煩,用Autosync Google Drive 備份咪得

WHATSAPP 果D唔係已經有自帶GOOGLE DRIVE 備份了嗎,唔洗再另外搞多份

相用返GOOGLE PHOTO,無限備份

百度云backup~~~

via HKEPC Reader for Android

洗乜咁麻煩,用Autosync Google Drive 備份咪得

WHATSAPP 果D唔係已經有自帶GOOGLE DRIVE 備份了嗎,唔洗 ...
s84292 發表於 2018-2-3 04:05 PM

Autosync Google Drive 係得嘅,但係唔完整同埋有啲限制,例如whatsapp 。。 要跟返你個電話號碼,我已經換個4個號碼,以前backup咗嘅嘢都攞唔返

google photos 我知,一直用緊
我亦都知 play store 會自動裝返啲app,   不過只限喺play store download 嘅app, 我超過一半嘅app都唔係喺play store 度download,所以我都係自己backup 算

所以google 嘅 backup 對我嚟講最有用嘅就係google photos, 其他就算啦

Autosync Google Drive 係得嘅,但係唔完整同埋有啲限制,例如whatsapp 。。 要跟返你個電話號碼,我已經 ...
okt04125 發表於 2018-2-5 01:52

whatsapp 本身唔係有備份功能? 點解要再第三方做? WHATSAPP又有換 NO.功能
https://faq.whatsapp.com/zh_tw/android/27585377/?category=5245246

有一堆第三方軟件可以利用GOOGLE DRIVE黎備份

唔知ANDROID 有冇類似IOS ,返到屋企自動WIFI 備份去ITUNES 或雲功能

COPY 內置空間D相去外置卡或者USB,你就咁檔案管理員成個FOLDER 搬就得,
我上星期先幫人部S8搬完

whatsapp 本身唔係有備份功能? 點解要再第三方做? WHATSAPP又有換 NO.功能

有一堆第三方軟件可以利用GO ...
s84292 發表於 2018-2-5 08:06 AM

例如我本來用緊個號碼係A,我換咗張sim 卡之後個號碼就變咗B,但我冇換到whatsapp 個電話號碼,然後部電話突然壞咗,舊機原本嗰啲whatsapp 資料就會完全消失,只能直接用新號碼重新註冊。.

即使有google 備份都冇用,因為個號碼唔同咗,佢唔會比你回復返啲資料。除非你可以攞返以前嗰張sim 卡,當然依個可能係我嘅問題,可能好少人會成日換號碼,但係whatsapp 都有唔好,就係要用手機號碼嚟註冊,我同其他人用instagram 入面個訊息功能啲訊息就全部喺返哂度,因為instagram 只需要account 同 password, 唔使電話號碼。