手機已在可以root 左後自己調較核了?

因為手機有過熱現像
如果唔介意減低效能, 現在係咪只要root 左機
就可以再配會如 CPU tuner 呢d app 去較最高上限速或減核?
咁就可以唔再現過熱的情況了?

當然可以
但是降頻左 有可能會導致手機更熱 要自己test

只係調低cpu,用處不大。
要搵到高手寫專用kernel,調較gpu, 電壓,對發熱先有幫助

其實主因係gpu搞到發熱

回覆 3# andy12001

諗起以前NEXUS S刷custom kernel
粒Hummingbird spec行1Ghz
可以推到上1.4Ghz同時用比1Ghz default更低既電壓去行
之後仲每個freq. 去試摸底電壓set埋governor

摸完底之後對比咩都唔攪時, 快左又涼左又慳電左
不過之後d SoC對比spec上個數值可以OC/UV 既幅度都細左好多了

當然可以
但是降頻左 有可能會導致手機更熱 要自己test
a652311279 發表於 2018-2-10 01:06

無諗過反而會更熱。。。。。

只係調低cpu,用處不大。
要搵到高手寫專用kernel,調較gpu, 電壓,對發熱先有幫助

其實主因係gpu搞到發熱 ...
andy12001 發表於 2018-2-10 06:44

我的係lg g3 應無勁人出過吧?但台灣就都有好多會過熱出現漸黑屏關mon 現像。。。

你個部乜機
本身無問題吧❓用耐老化所以發熱

via HKEPC Reader for Android
pp009 發表於 2018-2-10 08:55

LG g3 唔知係咪老化了,看左好多台灣都出事,已加左散熱墊,但都會過熱出現漸黑屏關mon 情況。。。。

回覆  andy12001

諗起以前NEXUS S刷custom kernel
粒Hummingbird spec行1Ghz
可以推到上1.4Ghz同時用比1G ...
akitohk 發表於 2018-2-11 05:09

咁唔知師兄我現在情況可以點做? 加左散熱墊了,又唔知lg g3 有冇出專用kernel ....謝謝 ,唔知就咁降cpu 頻會唔會有幫助呢。。。?

回復 9 #fai3600

試試 download 黑域 apps 會唔會改善到