[操作疑難] Whatsapp restore 唔到 chat history

換機要投Whatsapp,以前次次都得,今次試曬由Google Drive同local backup 都restore 唔到,行到4x%就係咁loop,半個鐘到就話回復唔到。步驟同以前一樣,唔知衰啲乜。有咩我忽略咗?

用舊機再back多次 (在wifi中),completed 後新機restore 一下?

用舊機再back多次 (在wifi中),completed 後新機restore 一下?
tox 發表於 2018-2-13 10:37

已經back過4-5次都係唔得,back 上Google Drive試過,剩做local backup亦試過,剩係backup 同抄file都用咗廿個鐘以上。完全唔知衰乜。

會唔會個google drive唔夠位呢?

兩部機係乜? 權限問題? 也小心whtsapp 很小氣,短時間restore多次有機會封人...

兩部機係乜? 權限問題? 也小心whtsapp 很小氣,短時間restore多次有機會封人...
tox 發表於 2018-2-14 11:21

權限已經畀足,次次Google download 完,復原行到24%就停係到,過咗一段時間就彈出嚟話復原失敗再由舊backup復原,跟住100%停咗幾個鐘,最後都係死埋。
直接抄whatsapp去新機,唔經Google drive都係差唔多死法。
已經畀whatsapp話我restore得太多,要等成日先肯再send個驗證碼。

權限已經畀足,次次Google download 完,復原行到24%就停係到,過咗一段時間就彈出嚟話復原失敗再由舊bac ...
wct 發表於 2018-2-17 10:01

exactly 係我之前既情況!

上一部機係 Nexus 5, 唔知係咪因為部機太舊, 個 architecture 同而家 d 新機唔同左
點整佢都 restore 唔返落新機

部舊機原本6.0,已升到7.0,新機係7.0,所以冇理由關OS事。
唯一唔同係舊機冇encrypt,新機出廠已encrypt,唔知關唔關事。
最後放棄咗,好彩係部副機/account,唔係就真福佳

部舊機原本6.0,已升到7.0,新機係7.0,所以冇理由關OS事。
唯一唔同係舊機冇encrypt,新機出廠已encrypt, ...
wct 發表於 2018-2-20 17:39

我部新機出廠都係已 encrypt!
舊機冇 enable "Encrypt Phone"

唔通真係關事.... ???

我部新機出廠都係已 encrypt!
舊機冇 enable "Encrypt Phone"

唔通真係關事.... ???  ...
arshum 發表於 2018-2-20 18:25

係就福佳,我部主力機冇encrypt,將來換機點算