[操作疑難] 手機用micro sd有冇容量限制?

D網站列spec出來,又話最大支援幾多幾多,但都唔係官方,定跟翻exfat最大係支援512TB?

512TB 會唔會誇張咗啲   不過佢如果出我諗都可以用到喇, 因為我用緊六年前嘅三叔s3 256gb都用到(上咗lineage 7.1.2)… n年前只係話可以用64gb先至得。

睇你部手機最大支持幾多,依家主流手機支持嘅SD card 容量上限由128gb至512g 不等

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

另外,提返ching 你,exfat 理論上最大支持磁碟區大小係64ZB,而512TB 只係建議使用大小

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

exFAT大卡用4MB cluster,呢到有ching申一堆細file好佔位

via HKEPC Reader for Android

有D 只去到 32G

有D 只去到 32G
chue 發表於 2018-10-7 17:59

依家已經好少,只係得舊機仲要3/4年前嗰啲同埋山寨/四五流廠嘅機先會限制得32g

回復 1 #mrkongkee

限制在於SD標準,SDHC最大係32GB,SDXC最大係2TB,不過一般做法,市場上當時有幾大嘅card,廠商都只標示果個容量,以免日後更大容量出品後有兼容問題而導致訴訟。

via HKEPC Reader for Android