用過 CM/Los,非aosp 不用

尤其是 miui, 完全唔夾。

ps: 要 root 埋

In Dog We Trust
fvova 發表於 2019-1-29 11:37

用CM/LOS要搞一大輪,未必個個都啱使。

用CM/LOS要搞一大輪,未必個個都啱使。
mdws2002 發表於 2019-1-31 09:56

已經用慣左

原廠 rom大量 apps仲唔慣

已經用慣左

原廠 rom大量 apps仲唔慣
kofz 發表於 2019-1-31 10:11

師兄咁講,我就奇怪啦。
無錯,非原廠ROM,可能係附帶一啲佢自家嘅Apps。
以前就話因為機嘅性能同埋空間限制,呢類App就會較阻掟同埋可能會令手機嘅整體性能感受下降。

但係今時今日嘅機,自己裝個Launcher,將自己鐘意嘅App擺出桌面。
基本上你用乜ROM,都係見到差唔多嘅嘢。佢入面附帶幾多App都好,整體感受嚟講,應該係無乜影響㗎喎。

當然,如果使用者係有App潔癖又或者係Launcher都唔俾你換嘅機嘅話,就另計啦。

師兄咁講,我就奇怪啦。
無錯,非原廠ROM,可能係附帶一啲佢自家嘅Apps。
以前就話因為機嘅性能同埋空間 ...
mdws2002 發表於 2019-2-2 03:53

預載大量冇用 apps

又唔比删

長期背景運作拖慢部機

食多左電

加速電池老化

預載大量冇用 apps

又唔比删

長期背景運作拖慢部機
呢部應該係電子垃圾嚟,仲買?

食多左電
原裝ROM與非原裝ROM使用時間測試過?
原裝ROM一天嘅使用時間與非原裝ROM一天零一小時嘅使用時間?

加速電池老化
有實質證據加持使用非原裝ROM會令電池壽命延長?
kofz 發表於 2019-2-2 04:42

非原裝ROM理論上LOAD少左APP
但實際個ROM整得差可以好食電,同埋小米電量係MIUI下一向表現尚可

拿一堆原裝ROM 機做讀寫測試或跑分睇唔到有偏慢的情況