請問大家依家用啲咩天氣App?

之前呢度有師兄寫咗個「香港天晴」,之後就一直使用。
但係最近該師兄似乎已經放棄維護了。
該天氣App經常性都係不能連接伺服器。
逼於無奈,唯有轉換其他天氣App啦。

請問各位師兄,有冇好用嘅天氣App推介呢?(主要都係想有個靚仔啲Widget)

咁多年來試過 N個本港寫天氣 app

有啲介面好肉酸,覺靚嘅有時又唔曉 update,

有時溫度誤差成 3°C

終歸都係用官方 > 我的天文台 < 最掂,佢 widget 不過不失啦,有濕度睇,正
---------------------------------------
唔明跟機天氣 app 梗係冇濕度嘅 ☹️

官方 widget 有下面顯示六天濕度,篤下佢會轉為六天溫度
色彩有五種 set

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 3# imax

請問師兄你呢個去外國可以顯示當地地方名字和天氣嗎?謝謝!

在桌面時鐘按一下才出現第2張圖片那樣的Asus Weather,
我猜樓主不會太喜歡,這是示範圖平常我都用沒6天預告的

https://imgur.com/a/V8nFk8w

補充: 設定地點可以自行鍵入地名追加,上部機我有設過東京
可正常顯示沒有問題

官方 widget 有下面顯示六天濕度,篤下佢會轉為六天溫度
色彩有五種 set
imax 發表於 2019-2-28 10:56

都唔錯啊。
我揀咗透明,但都唔係完全透明。

在桌面時鐘按一下才出現第2張圖片那樣的Asus Weather,
我猜樓主不會太喜歡,這是示範圖平常我都用沒6天預 ...
ehnanika 發表於 2019-2-28 12:32

呢個係咪華碩專用?

都唔錯啊。
我揀咗透明,但都唔係完全透明。
mdws2002 發表於 2019-2-28 20:04

香港天晴  原來落咗架

🙊

回覆 4# Midas

香港天文台的官方apps﹐只會提供香港的天氣﹐當GPS 未能定位 或 不在香港範圍﹐就會以天文台或尖沙咀的天氣資料顯示。

我自己就少出門﹐所以都係用天文台apps﹐最可靠及最準確﹐連佢都唔準﹐都唔知信邊個。

出門就用跟機的一個﹐有一個參考天氣資料及預測﹐又有地方名顯示﹐都係一個唔錯的選擇。
** 唔少非強國品牌手機都係用 accuweather 的資料﹐本身都有apps的﹐只係自己改下版面及widget介面。

香港天晴  原來落咗架

🙊
imax 發表於 2019-2-28 22:09

老實講﹐單係做香港的天氣的apps﹐又問天文台取天氣資料﹐根本唔會做得長。

睇下天文台的申請版面﹐就知什麼一回事 :
https://www.hko.gov.hk/appweb/applinkc.htm

以前好似仲講明apps要去自己的server取更新天氣資料﹐唔可以直接去天文台取資料。

即係﹐又唔可以收錢﹐又要自己養server。
除左為 "學習" 或 "興趣"﹐點會有人去做?
做左亦唔會長時間去保持有效運作﹐因為要有server的支出。

所以﹐都係用官府apps好過﹐有問題(系統故障)有專人即時更進處理﹐好快回復正常。
之前用過其他apps﹐真係出問之後一兩星期才可修復﹐就係因為唔係主力做這個apps﹐唔會長時間去睇有無系統問題﹐或是根本無時間去做修補。