小米8如何鎖BOOTLOADER?

如題, 國行更新global rom後, 如何再上鎖.

上網搵過, 行FASTBOOT OME LOCK可以鎖BOOTLOADER, 但就係無指明小米8可行.

請問各位師兄有無那個網有詳細教學怎樣鎖回BOOTLOADER.

萬分感激.

我米9 用miflash tool線刷會鎖返,照道理米8但係你部米8國行冇鎖區咩?而家新model 國行刷global 如果唔解鎖會boot loop

師兄我部國行有解鎖, 再刷GLOBAL, 刷時一屏揀鎖. 但就BOOT吾起, 再解鎖後才BOOT得起機.

但之前响小米9帖入面, 有師兄話可以插線, 輸入指令FASTBOOT OEM LOCK, 可以鎖回小米, 但上網沒有用相同的方法用於小米8身上, 所以想問一下其它師兄, 有無網上教學, 我想鎖回部機.

我米9 用miflash tool線刷會鎖返,照道理米8但係你部米8國行冇鎖區咩?而家新model 國行刷global 如果唔解 ...
oagan 發表於 2019-4-1 11:56 AM

小米9 以經有GLOBAL ROM?

樓上ching答咗,國行刷global鎖機會boot loop. boot 唔起正常吖

無辦法解決? 我部mix 2s都想鎖返用gpay!

via HKEPC Reader for Android

刷返最初出廠延伸系列ROM就可以鎖返

刷返最初出廠延伸系列ROM就可以鎖返
billyck2 發表於 2019-4-1 09:13 PM

師兄即係點樣? 吾係好明.

Ponya 發表於 2019-4-1 21:19

出廠係國行就刷返國行延伸既ROM,港行就刷返港行延伸既ROM

Ponya 發表於 2019-4-1 21:19

鎖唔返係小米鎖區既表現,誇區域既ROM可以線刷,但唔可以鎖
要鎖就只能還原出廠時同區域既ROM