小鴨唔兼容我部嘩喂

部 pad 個號碼從來無畀過人,只用數據上網,所以從來都無 junk call,但最近竟然都有 cold call!
又竟然發現裝唔到小鴨!

可以用咩 junkcall blocker?by the way, 我果部係 M5 8吋

唔該晒。

華為會殺背景App,可以下載小鴨apk一試,唔得就用小熊來電 set default dialer.

部 pad 個號碼從來無畀過人,只用數據上網,所以從來都無 junk call,但最近竟然都有 cold call!
又竟然發 ...
dls2046 發表於 2019-7-29 13:09

老老實實﹐用番小熊已經OK。

我自己都係用M5 8寸﹐張卡number從來無比任何人/公司/機構。
都係間中收到cold call﹐上2個月更加遇到上手用家的追數電話。

處理方法不外乎2個﹐一是小熊。另一就係飛線留言。
反正打得來的電話都唔係搵你。

如用後者﹐想完全唔煩就全飛線。想知道有什麼call 就用 **61*(電話號碼)**5#   ﹐這樣電話嚮5秒就會飛線。
而電話號碼方面﹐CSL 用戶就將自己個no前面加上 19XXXXXXXX﹐就係遺言訊箱。又或者飛去一些電腦接聽的客戶服務熱線(即係要按1中文﹐2英文的一種)

華為會殺背景App,可以下載小鴨apk一試,唔得就用小熊來電 set default dialer.
headuck 發表於 2019-7-29 13:32

我用華為部M5 8寸平板﹐裝左小熊﹐唔用小熊個default dialer都無問題﹐完全block到不受歡迎的號碼。

Tried 芝麻 and 喵喵?

headuck 發表於 2019-7-29 13:32

請問一下,華為港行機已下載及安裝咗小鴨apk,測試係可以攔截倒,但個database又唔會自動update,要手動update(已set自動update)?

行貨華為P10, AN 8.0.0, EMUI: 8.0.0
正常使用小鴨. 會block and display junk call, 亦會自動update database.

請問一下,華為港行機已下載及安裝咗小鴨apk,測試係可以攔截倒,但個database又唔會自動update,要手動 ...
wyhui5124 發表於 2019-8-14 10:50

佢有得set每日幾多次搜索更新,同埋幾多點開開始,例如第一次更新係每日0000搜索,我安排4次,直係0000,0600,1200,1800如次類推

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

請問一下,華為港行機已下載及安裝咗小鴨apk,測試係可以攔截倒,但個database又唔會自動update,要手動 ...
wyhui5124 發表於 2019-8-14 10:50

如果手機在沒有開App一段時間後不允許小鴨啟動,便可能出現此情況。 可留意平時能否攔截到電話。
在華為手機能否運作,似乎是按使用習慣因人而異。