[操作疑難] 請教root機問題?

假若部機root左,
銀行app是否好大機會行唔到?

unroot 翻佢

有Ching 話用magisk hide 都係用唔到銀行App 的
via HKEPC Reader for Android

大部份銀行app一開check到你root左機就唔俾你用

unroot 翻佢  

有Ching 話用magisk hide 都係用唔到銀行App 的  
via HKEPC Reader for Androi ...
alan11abc 發表於 2019-8-5 23:49

係。
HSBC更新後, Magisk  Hide已經失效。
中銀/Payme/恆生/DBS則暫時仍可用。

Root後用magisk hide 可以正常開銀行app.
裝埋xposed 都得。

回覆 4# mdws2002

部oppo find 7,
官方在5.0就停左支援,
想上9.0 pie,
唔root可否有方法?

unlock bootloader (刷rom) 同 root 係兩樣嘢

但要 root 就一定要 unlock 左 bl 先

可以 unlock 完刷一個非官方既 rom 之後選擇 root 定唔 root

unlock  bootloader 但唔 root 某啲銀行 app 都用到 (e.g. hsbc reward+)

Root後用magisk hide 可以正常開銀行app.
裝埋xposed 都得。
chankafai 發表於 2019-8-6 08:10

求指教。
咩機同咩version嘅Magisk?

回覆  mdws2002

部oppo find 7,
官方在5.0就停左支援,
想上9.0 pie,
唔root可否有方法? ...
big_nature 發表於 2019-8-6 08:15

7樓師兄已經答咗你嘅問題,咁就唔多講啦。

回覆 7# hung2k

唔該晒師兄!