[操作疑難] Google Play account 點樣轉地區

事沿,之前想裝銀行同本地公司App,Google Play 黠都search 唔到。
呢兩日收到保險公司條link ,帶咗我去Google Play download 個App,但Google Play話 不支援當前地區,當咗我係美國account 好似咁。
點先可以轉番香港?

先登出
確定是香港IP
再登入

先登出
確定是香港IP
再登入
jasonkw 發表於 2020-4-8 16:14

我人一直都係香港,手機用3HK 卡,冇VPN,所以應該唔關IP事。

轉google account比較簡單

google account係根據註冊時地點決定,唔知之後改唔改到

我慣常做法係一部機同時登入3個地區account,香港/日本/美國,咁幾乎所有用開既APP/GAME都可以繼續用

先登出
確定是香港IP
再登入
jasonkw 發表於 2020-4-8 16:14

登出再登入都冇用,唔會因為登入時的IP而更改地區的

google account係根據註冊時地點決定,唔知之後改唔改到

我慣常做法係一部機同時登入3個地區account,香港 ...
khokk2005 發表於 2020-4-16 03:07 AM

有冇辦法check到個gmail account屬於咩地區?
我之前開左個gmail係for download日本game/app(有jp係個名入面所以唔會攪錯)
係香港vpn去日本 download日本限定app都無問題, 用果個acc開play store果啲recommend都係日本app
但有一排無用,早幾日想down啲日本app發現play store變晒香港app,
vpn左去日本都係search唔到啲日本限定game/app
照計google ACC係註冊之後係改唔到地區嫁嘛, 點解我個日本acc又變左香港acc....

有冇辦法check到個gmail account屬於咩地區?
我之前開左個gmail係for download日本game/app(有jp ...
inori 發表於 2020-4-16 09:50

咁就唔清楚...

會唔會係你之後加張香港信用卡入去, 所以變左香港??? 純粹估...

我之前開左個gmail係for download日本game/app(有jp ...

我日本個account用左幾年都正常, 每次轉account亦唔使開VPN已經可以直接dl 日本game, 亦可以兌換日本play points

冇親身試過,但早排google 過,你個case係“正常”.

用家自己係冇得轉地區,但總之唔覺意比佢發現左就會跳返做香港.

我之前係想開個日本account 所以google下。

via HKEPC Reader for Android