[實用軟件] Android手機最好的Music Player選擇

若干年前,本身用開SONY手機個內置Walkman music player,但喺某年某月某日SONY將佢改名為"Music"。

當日期耐咗,由最初MP3格式已經滿足唔到我對音質嘅要求,再加上動鐵、圈鐵earphone興起,於是乎我開始轉用320K嘅AAC (M4A)、無損ALAC (M4A),一心諗住可以更好聲,聽到更多細節和感受更多動態。

好可惜,我同時亦開始感覺到內置嘅Music Player同埋手機嘅Audio Chip太弱雞,推唔郁動鐵、圈鐵,甚至根本推唔到靚聲,冇氣冇力,音色昏暗,只係叫做有聲出。

行到呢度,earphone已經買咗,咁我當然唔會就咁停止追求靚聲嘅步伐啦,於是乎上台灣網購咗條NextDrive Spectra USB DAC (ESS 90xx chip),同年又網購咗條Zorloo Zuper DAC-S,再買埋ONKYO HF Player付款版。就係咁,滿心歡喜諗住有好歌聽,點知條Spectra一開聲大聲到耳聾,HF Player完全冇辦法控制到音量,我仲擔心燒埋對earphone㖭,於是我就將條Spectra收埋咗,改用Zuper DAC-S嘞。

如是者過咗三年,今日我幫條Spectra買咗轉插由micro USB轉Type C,再買埋Poweramp,同埋再買Skin,Poweramp即時靚仔晒。一心再試條Spectra,嘩!我發現原來Poweramp係完美匹配條Spectra,音色好,有多種output選擇,亦可以控制到音量,而且重有EQ set。Wow~Poweramp果然名不虛傳。

via HKEPC Reader for Android

如果俾大家揀,你會買邊款Music Player?

1). Poweramp+Skin
2). ONKYO HF Player
3). USB Audio Player PRO

如果各位CHING知道有更好嘅Music Player夾USB DAC,希望可以講出嚟分享吓。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我無乜嘢可以分享, 因為一開始就係用poweramp到而家, poweramp係好嘢來
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要夾 手機 or usb dac + app 先得
ONKYO d人話最好, 但用usb dac控制唔到音量
poweramp 雖然有得控大細聲但都要夾usb dac or 手機, 試過條usb dac support 24/192, 但係就最多出到24/96, 另外唔用usb dac check過部手機support 24/96, 但都係得24/48揀, 最後去左佢個官方forum問先至update返手機support24/96, 但條dac都係冇24/192揀
最後搵左NePLAYER先可以調大細聲, 但冇EQ set, 要apple先有EQ
好彩google有得限時退款

另外大陸有個app叫"海貝" 一時控到大細聲一時會失控

PowerAmp 買咗無十年都六七年啦...

要夾 手機 or usb dac + app 先得
ONKYO d人話最好, 但用usb dac控制唔到音量
poweramp 雖然有得控大細聲但 ...
010 發表於 2021-6-11 00:27

CHING講得啱呀,真係要每樣嘢夾晒先至掂,好彩嘅話一次過夾啱,唔好彩嘅話(亦可以稱為互不兼容),可能要買多咗無謂嘢先至夾到。

或者咁講啦,情況類似音響器材,CD Player+擴音機+喇叭 三者加埋未必保證出到好聲一樣,亦係要夾。手機+USB DAC線+Music Player同樣有呢種玩法,用另一個角度諗,呢種稱之為“樂趣”。

至於ONKYO HF Player夾有自帶音量掣嘅DAC線係完全冇問題嘅,而且仲係幾好聲,可以出到接近原音,清水一樣,耐聽,不過佢個EQ好廢,開咗仲衰過唔開,我認為會劣化音質。當冇音量掣嘅DAC線插入去超衰,雖然佢會detect到,不過不受控制。

反而今次買咗Poweramp之後,發現係好嘢嚟,輸出方面真係好掂,接受Perfect。

不過個介面唔靚,最好花$9.90買埋個Skin,咁就完美嘞,感覺似用緊Walkman/DAP一樣。正!

回覆 7# kcyipgar

hi ching,
    Poweramp (付費版) bypass 到ANDROID 機 SRC  呢個問題嗎?

回覆  kcyipgar

hi ching,
    Poweramp (付費版) bypass 到ANDROID 機 SRC  呢個問題嗎?
billgatesion 發表於 2021-6-11 10:11

我睇過:重新取樣器 44.1 KHz -> 48 KHz
係咪指呢樣?

我新手第一次接觸Poweramp,好多功能未識用,研究中......。你個問題要有勞其他CHING回答了,唔好意思。

歡迎各位加入討論。

N 年前 GOOGLE 推過一堆APP一蚊雞一個 (HK$1.0),POWERAMP都有份,所以應該好多人都買咗佢。