[操作疑難] android whatsapp仲有冇語音轉文字服務?

speech to text by cantonese.ai 已經冇免費服務,要買plan

speech to text by cantonese.ai 已經冇免費服務,要買plan
TH30 發表於 2024-4-18 12:38

指語音>文字覆whatsapp?
用google board lor

指語音>文字覆whatsapp?
用google board lor
buscocamp 發表於 2024-4-18 11:02 PM

對方發語音訊息給我,我不想聽,想轉成文字看

TH30 發表於 2024-4-18 12:38

由一開始就唔應該習慣用呢d 功能.  
用慣左佢開始收費就局你用.  始終呢d所謂ai 都唔係免費野.

就算有平野都會慢慢加價.  
同 youtube 由免費 -> 平價地區 -> 正價.  
魔鬼會現形.  

自己 host個 nvidia ai 用自己既算力去搞可能先係長遠。
或者找個用電話自己cpu既算力去做 speech to text

回覆 1# TH30

我都搵緊... 所有都要課金...

聽聞Whatsapp Beta  已經有語轉字,未知幾時推...

Android 唔似iphone 可set 捷徑用Siri(Google)聽完譯...

回覆  TH30

我都搵緊... 所有都要課金...

聽聞Whatsapp Beta  已經有語轉字,未知幾時推...

Andro ...
tox 發表於 2024-4-19 10:05

我係用beta版(and機),未見有選項

由一開始就唔應該習慣用呢d 功能.  
用慣左佢開始收費就局你用.  始終呢d所謂ai 都唔係免費野.

就 ...
freefdhk 發表於 2024-4-19 00:31

https://www.youtube.com/watch?v=Pq1u6cUdWgY

收錢都唔係主要考慮問題

你應該擔心你條聲紋既私隱保安

一旦外洩有心人用AI練多幾次就可以打俾你親戚朋友報平安

收錢都唔係主要考慮問題

你應該擔心你條聲紋既私隱保安

一旦外洩有心人用AI練多幾次就可以打俾 ...
hung2k 發表於 2024-4-20 00:47

呢個問題根本唔到你擔心 .  你唔用. 唔代表對方唔用來解讀你.  
老實講 , 如果經常語音 ,  基本上把聲100% 已經可以被造假。

你 whatsapp send 句語音 已經有被解讀風險.
你收到 廣告電話引你講多幾句又有風險.
甚至你返緊工時 , 直接打去你公司扮係客人來同你傾多幾句都已經係風險.

社交平台、語音群組類 唔好咁多直接關連到自己就最安全。
練完你把聲然後睇埋你日常習慣就好容易去騙你身邊既人.

呢個問題根本唔到你擔心 .  你唔用. 唔代表對方唔用來解讀你.  
老實講 , 如果經常語音 ,  基本上把 ...
freefdhk 發表於 2024-4-20 15:20

Whatsapp 本身已經係 end to end encryption, 除非你自己分享俾儲存喺香港 server 然後有需要會交俾長官既第三方公司

一般廣告電話絕大部分已經 block 哂唔會聽到,漏網之魚都係確認對方身份先會講野

公司個客只會知道你叫 Peter Chan, 而且可以分開公司/私人兩張卡

Whatsapp 本身已經係 end to end encryption, 除非你自己分享俾儲存喺香港 server 然後有需要會交俾長官 ...
hung2k 發表於 2024-4-20 17:13

佢用咩加密加唔加密都唔係問題,  同你語音果個可以輕鬆將你條聲轉發出去.  
佢可以用你條聲轉返做文字.  自己做好保安安全又點 ?
接收對像無安全意識就係玩死自己.

呢個世界最難防既係豬隊友. 不過而家係AI 當道既世界.  
以前係 SNS / GROUP  果類種落既相片、影片、語音.  

全部都係可以用來 AI 練出個模型.  上去校花女神個FB 拎幾張相就可以訓練  AI GEN 甜圖 , 再慢慢整埋片如果有聲音對話 出埋甜片 都分唔到真假.

最大問題係以前放晒係網既相想移除都唔係容易事.