我想問下這電路圖

係一個鐘擺用的,靠磁力推動擺陀,一粒2A電可用上一年,

我整左好耐都搞唔掂,果個線圈的銅線幼過頭髮,

就係個電解電容甩左皮,唔知選那一種?

其實個電路有冇問題......

原帖由 mikefan 於 2008-12-13 01:31 發表

係一個鐘擺用的,靠磁力推動擺陀,一粒2A電可用上一年,

我整左好耐都搞唔掂,果個線圈的銅線幼過頭髮,

就係個電解電容甩左皮,唔知選那一種?

其實個電路有冇問題......

電解電容甩左皮,唔知選那一種 : the range should be 1 to 10uF, try 4.7uF first. If not work, try others.
其實個電路有冇問題 : ok, but the transistor sign missed the notation of "Emitter" (right leg). It should be a NPN transistor.

原帖由 jwong852 於 2008-12-13 11:34 發表

電解電容甩左皮,唔知選那一種 : the range should be 1 to 10uF, try 4.7uF first. If not work, try others.
其實個電路有冇問題 : ok, but the transistor sign missed the notation of "Emitte ...

真係得大哥你先答到。個圖我就係唔知果粒係PNP定NPN,

先唔敢亂來。

甘我慢慢試下.............thank you so much

如果整極都唔得,  或者係相位唔岩得唔到正回輸, 試吓將其中一組線圈两條線倒轉, 如果重揾唔電容响呢個線路將粒 470K 折出黎放响電容個位九成都可以工作.

原帖由 msc 於 2008-12-14 02:45 發表
如果整極都唔得,  或者係相位唔岩得唔到正回輸, 試吓將其中一組線圈两條線倒轉, 如果重揾唔電容响呢個線路將粒 470K 折出黎放响電容個位九成都可以工作.

我試過你的方法,都係未得,可能係粒三極管有問題,但係度左用得番,

不過舊到冇字睇番,我想問如果以這個圖應該選用那款三極管?

原帖由 mikefan 於 2008-12-14 07:44 PM 發表

我試過你的方法,都係未得,可能係粒三極管有問題,但係度左用得番,

不過舊到冇字睇番,我想問如果以這個圖應該選用那款三極管?

用數字表 (或高內阻電表) 用電壓檔度 B-E 腳是否 0.6V , C-E 是否接近 0V , 是的話原子粒無問題, 問題多出在無回輸或鐘的機械上面, 如果 B-E = 0V 係偏流有問題 (當你話度粒原子粒無壞) 度粒 470K 是否開路,

有無測錶儀器?唔arm uf係會唔準

原帖由 mikefan 於 2008-12-13 18:36 發表

真係得大哥你先答到。個圖我就係唔知果粒係PNP定NPN,

先唔敢亂來。

甘我慢慢試下.............thank you so much

自己拆黎check PNP定NPN
針他錶  他到細OHM果時 黑係P  紅係N

原帖由 rutellor 於 2008-12-15 09:02 PM 發表

自己拆黎check PNP定NPN
針他錶  他到細OHM果時 黑係P  紅係N

如果個圖無劃錯已經知係 npn 黎,  jwong852 兄之前都提過, 而用針表測原子粒唔係表棒顏色一定準, 會有一 d 電表入面既電池同其它電表係反接.

原帖由 msc 於 2008-12-15 10:53 發表

用數字表 (或高內阻電表) 用電壓檔度 B-E 腳是否 0.6V , C-E 是否接近 0V , 是的話原子粒無問題, 問題多出在無回輸或鐘的機械上面, 如果 B-E = 0V 係偏流有問題 (當你話度粒原子粒無壞) 度粒 470K 是否開路,

sor.........呢排冇時間搞住,放假先再研究。