自制導風管一問

我想制一個導風管
以下係我設計既導風管既側視圖(應該無叫錯):funk:

(兩幅圖係應該差唔多 不過我畫得比較差)

啲風係由AB入去CD

1.圖一 同 圖二 邊一個會比較好??
2.又或者有無一啲更好既設計??
3.用邊一啲既材料整會比較好??(我暫時會用百力枝個盒  大慨係一啲比較硬既紙黎)
4.整既時候有咩野要注意=_=???
麻煩各位/口\

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

DE距離可唔可以短D?

原帖由 m.razor 於 2008-12-17 00:18 發表
DE距離可唔可以短D?

可以@@

短啲會比較好???

只要CB細過180度就得~O~

原帖由 Kit. 於 2008-12-16 23:33 發表
我想制一個導風管
以下係我設計既導風管既側視圖(應該無叫錯):funk:
(兩幅圖係應該差唔多 不過我畫得比較差)

啲風係由AB入去CD

1.圖一 同 圖二 邊一個會比較好??
2.又或者有無一啲更好既設計??
3.用邊一啲既材料整會比較好??(我暫時會用百力枝個盒  大慨係一啲比較硬既紙黎)
4.整既時候有咩野要注意=_=???
麻煩各位/口\

最好係平行

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇到樓上的設計,
我見過有人用一個方形的(留)斗給住個風扇,
條邊就用熱溶膠定玻璃膠封住

多謝大家既意見

但係因為個導風管BC個個位要細過180度-口-
所以做唔到平行 仲有無其他辦法?

其實我用細啲既風扇會唔會比較好??
因為個出風口比較細
但係又驚細風扇唔夠力=_=
大風扇又驚佢啲風係導風管入邊亂哂
另外
用普通3M膠紙 封位啲邊 可以嗎??

希望各位比多啲意見我~

原帖由 Kit. 於 18-12-2008 17:10 發表
多謝大家既意見

但係因為個導風管BC個個位要細過180度-口-
所以做唔到平行 仲有無其他辦法?

其實我用細啲既風扇會唔會比較好??
因為個出風口比較細
但係又驚細風扇唔夠力=_=
大風扇又驚佢啲風係導風管入邊亂哂
另外
用普通3M膠紙 封位啲邊 可以嗎??

希望各位比多啲意見我~

圖2太多角
小心積塵

不如先講左用途

原帖由 孖孖B 於 2008-12-18 20:03 發表
不如先講左用途

講左我驚你笑我

我覺得我張HIS4850個ICEQ4 個風扇唔夠大風
所以想自己整個

原帖由 Kit. 於 2008-12-18 21:14 發表

講左我驚你笑我

我覺得我張HIS4850個ICEQ4 個風扇唔夠大風
所以想自己整個

加把大ge離心扇lo,heatsink靜壓高要用高靜壓ge扇