(已拆開~高手再請進)diy 高手請進~~比電腦用的重低音想整返好~~有冇神人可以打救~

小弟有個重低音死左~~而呢個重低音都係比電腦用的~~
係網上 bid 返來的~ 但e+出左問題~~佢唔知點解出唔到應有的重低音聲~
但較到最大聲都只係好有咁震得好弱咁...........
仲震得好散亂..............

我只係知道重低音內結構應唔係好複雜~~
我估可能係 cap 問題~~
事實又有冇可能會關cap 事而出咁的問題??
但我呢個係有源的重低音~~
又會唔會關到其他事??

以下係圖~~:

更新~:/[color]

多謝各位大大入黎教小弟~~
我今日試過拆開過了~~
以下係圖~~但因為佢有野"痴"住左~
所以真影得好有限..........

如果要再影我睇下有冇辦法,但係有一樣野真係好慘...我見唔到有明顯有電容爆cap..........

又會唔會係大大舊有黃色野包住的嗰舊野壞左??
定係有其他野壞??
如果係 黃色的那舊野壞 咁呢舊野又係咪之有大大講過所謂的 "power transistor"

你拆都唔拆,唔通我地有透視眼?

算把啦樓主 ,呢隻派拉蒙唔整好過整

佢話可以換過另一個比我~~
所以我就唔想拆住~~
但佢比我換的好似同呢個差好遠~~
我以我想睇下係咪都係有得整先
E+呢係 250w  
但係佢換比我呢個得 29w........
我怕會差好遠~~
又有冇師兄可以話比我聽佢換比我的呢隻低音得唔得??
http://www.audio-heritage.jp/DENON/speaker/dsw-1.html

回覆 3# 的帖子

師兄何出此言~~我聽過佢未壞前d 低音真係好勁下既wo~~

本人重質不重量,電腦喇叭唔洗幾百W既

原帖由 SIFAI 於 2008-12-18 09:39 PM 發表
師兄何出此言~~我聽過佢未壞前d 低音真係好勁下既wo~~

啲低音一啲都唔實(音質)

原帖由 OSIRIS_ETERNAL 於 2008-12-18 21:40 發表
本人重質不重量,電腦喇叭唔洗幾百W既

咁其實個w 數係愈大代表d 咩??

回覆 7# 的帖子

可能我唔係咁識分啦~~
我只係覺得佢震得幾勁下~~
咁佢換比我的 天龍又如何??
又好唔好得過 e+呢個??

原帖由 SIFAI 於 2008-12-18 09:52 PM 發表
可能我唔係咁識分啦~~
我只係覺得佢震得幾勁下~~
咁佢換比我的 天龍又如何??
又好唔好得過 e+呢個??

唔會

/forum/viewthread.php?fid=19&tid=1124110&page=1
/forum/viewthread.php?fid&tid&page