有關偵測手提電話訊號..

唔知大家有無見過市面上有一d小飾物..
係電話繩黎既..
掛係手機到..如果部電話一有訊號進出..
例如有電話打黎..sms之類..
就會有粒led閃閃下..

咁我想問偵測手提電話訊號個電路圖係點?
有無朋友有呢個電路圖?
我想diy個= ="

兩粒水銀電, 一個線圈, LED 同埋 IC
買好過自己整啦
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 亞星 於 2008-12-20 21:40 發表
買好過自己整啦

I heard that some design no need battery.  Anybody could confirm that and provide the circuit for reference.

原帖由 WLau 於 2008-12-20 21:47 發表

I heard that some design no need battery.  Anybody could confirm that and provide the circuit for reference.

咁閃燈邊度黎電?大氣電波?

原帖由 WLau 於 2008-12-20 09:47 PM 發表

the energy emitted by the cell phone is more than enough to lit up a LED, but you need a perfect antenna to capture that little energy from in the air

原帖由 lamkintai 於 2008-12-20 05:52 PM 發表
唔知大家有無見過市面上有一d小飾物..
係電話繩黎既..
掛係手機到..如果部電話一有訊號進出..
例如有電話打黎..sms之類..
就會有粒led閃閃下..

咁我想問偵測手提電話訊號個電路圖係點?
有無朋友有呢個電路圖?
我想diy個= ="

and FYI, it may not work on CDMA network. (eg, 3G networks in HK)

原帖由 亞星 於 2008-12-20 21:40 發表
買好過自己整啦

有無詳細d

我都想要個詳細電路

原帖由 lamtszhin0528 於 2008-12-20 23:27 發表

有無詳細d

落晒膠睇唔到啦

未睇過有關原理,估應該係咁...
天線收到一定強度既信號,然後觸發IC著左,IC著左之後,保持電力,執行程式(閃燈),time out後熄燈,斷電
注︰綠色部份因設計而異